Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Ďalšia kríza v koalícii! Danko chce stretnutie s premiérom Pellegrinim

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdalo sa, že odstúpenie ministra vnútra Tomáša Druckera a plánovaný koniec policajného šéfa Tibora Gašpara aspoň na chvíľu upokojí politickú situáciu na Slovensku. Situáciu však svojimi krokmi zamotali národniari na čele s Andrejom Dankom.

Šéf parlamentu sa totiž chce stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim - v koalícii sa vraj necíti komfortne. Predseda jednej z koaličných strán to uviedol po rokovaní mimoriadneho predsedníctva strany. „Okrem klasických vecí sme preberali koaličné a vnútroštátne záležitosti," uviedol Danko. Kvôli SNS sa takisto presunulo rokovanie vlády na piatok.

Nikdy nie je nič ideálne tak, ako si to predstavuje iný partner, dodal predseda parlamentu. „Po dvoch rokoch fungovania vlády môžem povedať, že sme si dokázali problémy vyriešiť," hovorí Danko, zároveň však tvrdí, že dnes je premiérom človek, ktorého až tak nepoznajú.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho: 

Stretnutie s Pellegrinim

„Dnešné predsedníctvo rozhodlo o tom, že si pozveme na pracovné stretnutie predsedu vlády SR," odkazuje a dodáva, že sa uskutoční zajtra o tretej. Včera vraj jasne deklaroval, že ak sa má o odchodoch vysokopostavených ľudí dozvedať tak ako médiá, nevie si predstaviť takto fuingovať.

„Keď bol predsedom vlády Robert Fico, nevznikalo toľko trecích plôch, ako sa to javí dnes pri vláde Petra Pellegriniho," dodáva Danko. „To neznamená, že otvárame koaličnú zmluvu," tvrdí zároveň.

Vyjadrenie Andreja Danka:

Danko vysvetľuje, že vznikla nová situácia, pričom Slovensko takto ešte nefungovalo. „Bolo to v čase Radičovej a nedopadlo to dobre, keď predseda najsilnejšej strany nie je predsedom vlády," hovorí a dodáva, že nechce, aby to tak dopadlo aj teraz. Diskusie o predčasných voľbách však poprel.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Stanovisko Petra Pellegriniho

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini považuje súčasnú koalíciu za jedinú záruku stability pre Slovensko. Premiér sa stretne s predsedom SNS Andrejom Dankom, aby diskutovali o aktuálnych politických otázkach. Zásadnou prioritou predsedu vlády SR je napĺňanie programového vyhlásenia vlády a vytváranie podmienok pre prácu ministrov všetkých troch koaličných strán tak, aby ich rezorty úspešne napredovali," uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Bugárovci postoj SNS nezdieľajú

Most-Híd ale názory SNS, ktoré prezentoval jej predseda Andrej Danko na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany, nezdieľa. „Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach," uviedla strana vo svojom stanovisku.

Bugárovci tvrdia, že ak by takýto pocit nadobudli, budú to riešiť ako doteraz vo vnútri koalície. „Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné," vyhlásila strana, podľa ktorej sa koalícia musí v prvom rade sústrediť na dôležité a vážne úlohy stojace pred Slovenskom. „A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou," uzavrela strana.

Viac o téme: SNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu