Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zástupcovia štátu sa vo štvrtok stretnú s poškodenými farmármi

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: TASR - Marko Erd)

KOŠICE - Hľadanie riešení pre poškodených farmárov z východného Slovenska bude predmetom štvrtkového (12.4.) stretnutia poľnohospodárov so zástupcami štátu v Košiciach. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR).

Agrorezort stretnutie organizuje v súvislosti s medializovanými informáciami i protestami farmárov na východnom Slovensku. "Našim cieľom je identifikovať prípadné problémy a hľadať riešenia pre farmárov týkajúcich sa najmä nájmu a obhospodarovania poľnohospodárskej pôdy," spresnila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Stretnutie sa uskutoční vo štvrtok v Košiciach a zúčastnia sa ho zástupcovia MPRV SR, Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), Slovenského pozemkového fondu (SPF), ako aj Krajského riaditeľstva Policajného zboru, Krajského súdu a Krajskej prokuratúry v Košiciach.  Agrorezort poškodeným farmárom ponúka podľa Feika možnosť hovoriť so všetkými relevantnými orgánmi, ktoré majú v tomto prípade čo povedať.

"Vzhľadom na medializované informácie o tom, že niektorí individuálni členovia občianskych iniciatív farmárov neboli pozvaní, agrorezort v tejto súvislosti upozorňuje, že pozvánky boli rozoslané zástupcom poľnohospodárskych iniciatív a nie jednotlivým členom. Je plne v kompetencii samotných oficiálnych reprezentantov týchto iniciatív, aby sa vzájomne dohodli, kto z nich na stretnutie príde," spresnil Feik.

Farmári navrhujú presunúť rokovanie a prizvať viac roľníkov a médiá

Farmári vítajú a prijímajú ponuku ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej na spoločné rokovanie. Chcú však, aby sa uskutočnilo za podmienok, ktoré prispejú k odbornému a spravodlivému riešeniu problémov v poľnohospodárstve. Preto navrhujú, aby sa ministerstvom ponúkané štvrtkové stretnutie presunulo na 24. - 26. apríla v priestoroch obecného úradu v obci Haniska pri Košiciach.

Dnes sa v Haniske pri Košiciach uskutočnilo celoslovenské stretnutie regionálnych farmárov. Rokovali o tom, či sa zúčastnia na štvrtkovom spoločnom stretnutí, ktoré im ponúkla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Na celoslovenskom stretnutí regionálnych farmárov sa zúčastnilo 62 zástupcov farmárov z celého Slovenska. Prítomní boli zástupcovia Združenia vlastníkov a farmárov Slovenska, Združenia vlastníkov pôdy a rodinných fariem Slovenska, Vidieckej platformy a Občianskej iniciatívy Zemplína.

Farmári sa zhodli na tom, že ponuku ministerky pôdohospodárstva vnímajú tak, že konala na pokyn premiéra Petra Pellegriniho. Oceňujú a vážia si, že sa premiér osobne zasadil za riešenie ich problémov a chcú veriť, že to myslí úprimne.

V piatok minulý týždeň, keď premiér Pellegrini vyzýval farmárov k tomu, aby sa stretli s ministerkou pôdohospodárstva, spomínal, že má ísť o veľké stretnutie. V pondelok však z ministerstva pôdohospodárstva prišlo pozvanie len pre úzku skupinu, konkrétne pre štyroch farmárov. Zároveň ministerka pôdohospodárstva počas uplynulého víkendu v médiách prezentovala informácie, ktoré farmárov znepokojili a zneistili ich vo viere, že dostali od premiéra férovú ponuku, ktorá má skutočne ambíciu riešiť ich problémy.

„Naše problémy, ktoré sme prezentovali v médiách a na verejných zhromaždeniach a protestoch, sa netýkajú jednotlivcov, ale veľkého množstva súkromne hospodáriacich roľníkov. Ide o celoslovenský, nielen lokálny problém, ktorý chceme riešiť spoločne. Preto nemôžeme súhlasiť s tým, aby sa na rokovaní s kompetentnými zúčastnila len ministerstvom navrhnutá úzka skupina farmárov,“ uviedol Jaroslav Jánoš, jeden zo spoluorganizátorov minulotýždňového košického protestu farmárov.

Preto sa farmári na svojom dnešnom stretnutí zhodli na tom, že na rokovaní so zástupcami štátu sa musí zúčastniť väčšia, reprezentatívna vzorka ich zástupcov, ktorá komplexne bude prezentovať problémy, ktoré trápia ich a slovenské poľnohospodárstvo. Patrik Magdoško z Občianskej iniciatívy Zemplína považuje za dehonestáciu práv farmárov, ktorí boli poškodení na poliach, aby neboli prítomní na stretnutí s ministerkou Matečnou. Takisto požaduje, aby na budúcom stretnutí boli prítomní aj zástupcovia médií.

Farmári zároveň vytýčia hlavné okruhy tém, ktoré chcú so zástupcami štátu otvoriť. Sú pripravení stretnúť sa 24. - 26. apríla na obecnom úrade v Haniske, ale tak, ako to bolo prezentované premiérom Pellegrinim, že pôjde o "veľké stretnutie“. Ministerku pôdohospodárstva pozývajú na spoločné stretnutie, ktoré sa môže uskutočniť kdekoľvek.

„Na záver chceme zdôrazniť, že nám nejde o politiku. My bojujeme za prežitie malých a stredných farmárov, ktorých rodiny pracovali na poli už niekoľko generácií. Na nás stojí aj budúcnosť potravinovej bezpečnosti tejto krajiny,“ zdôraznil Oravec.

Viac o téme: FarmáriGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu