Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy je lepšie ako nič, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na pokus o vraždu dvoch ľudí bola vo Veľkej Británii použitá jedna z najhorších chemických zbraní, čím boli porušené všetky zásady medzinárodného práva a normálnych vzťahov medzi krajinami. Poslankyňa NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová to uviedla na margo otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou novičok.

Povolanie nášho veľvyslanca Petra Priputena z Moskvy na Slovensko po tejto udalosti je podľa Remišovej "lepšie ako nič". "Hodnotíme to preto pozitívne. Ak však chceme presadzovať naše záujmy v rýchlo sa meniacom svete okolo nás, musíme postupovať spolu s našimi partnermi. Za oveľa lepšie riešenie by sme preto považovali spoločný postup s partnermi z V4 a z Európskej únie. Česká republika, Maďarsko aj Poľsko niekoľko ľudí napojených na ruské tajné služby poslali domov, malo tak urobiť aj Slovensko," uviedla Remišová.

Veľká Británia je pre nás podľa poslankyne dôležitým obchodným partnerom. "Navyše vo Veľkej Británii pracujú desaťtisíce Slovákov a po odchode krajiny z EÚ ich čaká neistá budúcnosť. Aj preto by bolo dobré, aby sme s Veľkou Britániou udržiavali priateľské vzťahy. A priateľstvo sa ukáže práve vtedy, keď treba niečo konkrétne urobiť," dodala Remišová s tým, že Slovensko je suverénny štát a musíme našu krajinu chrániť. "Nemôžeme dopustiť, aby cudzie štáty v našom civilizačnom priestore vraždili ľudí na ulici chemickými zbraňami," uzavrela.

Bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru otrávili začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom podľa Londýna išlo o útok zo strany Ruska. Moskva od začiatku tvrdí, že s útokom na Skripaľa a jeho dcéru nemá nič spoločné a že celá záležitosť je len provokáciou zo strany Veľkej Británie. Predstavitelia Kremľa naznačujú, že môže ísť o akciu britských tajných služieb namierenú proti Rusku.

Viac o téme: RuskoVeronika RemišováNovičokSkripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu