Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda Petra Pellegriniho si dôveru nezaslúži pre svoje kauzy, hovorí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dôvera je krehká vec, získava sa prácou bez morálnych kompromisov a za cenu vyvodenia politickej zodpovednosti. A vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) si dôveru nezaslúži pre viaceré kauzy, ako Bašternák, Chovanec, Špirko, obrnené transportéry, Babindol či pre spravovanie eurofondov.

V úvode druhého rokovacieho dňa 30. schôdze NR SR to počas rozpravy k vysloveniu dôvery novej vláde vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že aktéri týchto káuz nenesú zodpovednosť a polícia nekoná.

"Po vražde novinára a jeho snúbenice nás zaplavil pocit smútku, beznádeje a pochybností, kde sa to Slovensko ocitlo. Istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa rozplynula a v takýchto chvíľach potrebuje krajina človeka, ktorý ju cez takéto ťažké situácie prevedie. Potrebuje políciu a súdy, ktorým môže dôverovať a oprieť sa o nich," povedala Remišová.

Namiesto toho sa Slovensku podľa jej slov dostalo cynizmu, oportunizmu, konšpirácií či strašenia štátnym prevratom a dlažobnými kockami. "Umelo vyvolaný strach živila vládna moc. Vidíme, že strašenie prevratom bolo perfídnou fraškou, lebo všetko sa deje v medziach ústavy," upozornila. Opozičná poslankyňa poukázala na to, že ľudia na námestiach neveria vláde. "Dnes prídu demonštrovať pred parlament. Na druhej strane sú politici, ktorí sa snažia udržať mašinériu moci za každú cenu," dodala.

Z radov koalície na vystúpenie Remišovej nereagoval nikto. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 33 poslancov, po nich bude možnosť prihlásiť sa ústne. Z dôvodu predpokladanej dĺžky rokovania si poslanci o polovicu skrátili obedňajšiu prestávku.

Články Kuciaka sú obžalobou Smeru

"Ako máme takejto vláde veriť a ako jej má veriť občan? Nielen zodpovednosť za krajinu, ale predovšetkým zodpovednosť a ťarchu týchto skutkov nesiete vy. Sedemdesiat článkov zavraždeného novinára Jána Kuciaka, v ktorých písal o kauzách a ľuďoch strany Smer, to je obžaloba, ktorú vidí celá krajina. Táto obžaloba má dokopy 1 043 strán. Taký rozsah majú články Jána Kuciaka, v ktorých písal o kauzách Smeru. A tieto články ukazujú pravú tvár vašej politiky a vášho súkromného Slovenska," adresovala Remišová vláde s tým, že pamiatka zavraždených si takéto Slovensko nezaslúži.

V takýchto ťažkých chvíľach krajina podľa Remišovej potrebuje základy a pevné inštitúcie, políciu, súdy, o ktoré sa môže oprieť a v ťažkých chvíľach im dôverovať. "Namiesto toho sa Slovensko dočkalo cynizmu, nezodpovedného politického oportunizmu, konšpirácií, strašenia nejakými dlažobnými kockami, či štátnym prevratom," uviedla s tým, že k strachu o život, ktorí prežívali novinári v redakciách, sa pridal ešte umelo vyvolaný strach, ktorý v ľuďoch živila vládna moc.

Viac o téme: OĽaNOVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu