Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda schválila dohovor o röntgenovom laseri, ktorý umožní prelomový výskum

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vláda SR schválila na svojom dnešnom rokovaní Návrh na podpis Protokolu o pristúpení vlády Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska k Dohovoru o vybudovaní a prevádzkovaní Európskeho zariadenia röntgenového lasera na voľných elektrónoch European X-Ray Free Electron Laser Facility.

Ako sa píše v materiáli, ktoré predložila na rokovanie ministerka školstva Martina Lubyová, laser je zdrojom RTG žiarenia výnimočných kvalít presahujúci všetky súčasné svetové fotónové zdroje, a to až do takej miery, že môžeme hovoriť o vytvorení úplne nového spôsobu spoznávania štruktúry živej i neživej hmoty na atomárnej úrovni. Umožní prelomový výskum v širokom spektre vedných oblastí – biológie, medicíne, fyzike, chémii a pod.

Vlády 10 krajín vrátane Slovenskej republiky podpísali Dohovor o vybudovaní a prevádzkovaní Európskeho zariadenia röntgenového lasera na voľných elektrónoch European XFEL GmbH 30. novembra 2009 v Hamburgu. Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska nebolo signatárom dohovoru v dôsledku ekonomických dopadov svetovej finančnej krízy na rozpočet krajiny. Bolo však členom prípravnej fázy konceptu projektu XFEL i prípravy dohovoru a svoju vôľu podpísať dohovor vyjadrili podpisom na Konferencii splnomocnencov pre založenie spoločnosti European XFEL GmbH, ktorá bola 23. septembra 2009 v Berlíne. V materiáli sa vláde SR odporúča na podpis protokolu splnomocniť veľvyslanca Slovenskej republiky v Nemeckej spolkovej republike v Berlíne.

Viac o téme: Martina LubyováRöntgenový laser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu