Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimovládne organizácie vyzývajú Fica na stiahnutie podpisu Slovenska pod Istanbulským dohovorom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Zástupcovia mimovládnych organizácií Slovenský dohovor za rodinu a Aliancia za rodinu oceňujú postoj SNS k Istanbulskému dohovoru a vyzývajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby stiahol podpis Slovenskej republiky. Podľa stanovísk mimovládok sa Istanbulský dohovor venuje viac "sociálnym experimentom", ako ochrane práv žien.

"Vďaka Istanbulskému dohovoru sa pozornosť nesústreďuje na skutočnú pomoc týraným ženám, ale na sociálne experimenty, že dieťa si môže vybrať svoj rod. Dohovor navyše zaväzuje náš štát, aby jeho podpora smerovala na feministickú propagandu, platenie médií a kampaní," uvádza sa v stanovisku Slovenského dohovoru za rodinu, ktoré zaslal Erik Zbiňovský.

Iniciatíva Slovenský dohovor za rodinu usporiadala vo viac ako desiatich mestách na Slovensku prednášky k rizikám medzinárodného dohovoru a po prednáškach už takmer 40 000 občanov podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú predstaviteľov štátu o to, aby vzali podpis späť a oznámili Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Organizované boli aj pochody, ktoré podľa mimovládky budú pokračovať až do času, kým predstavitelia štátu nevezmú späť podpis Slovenskej republiky pod Istanbulským dohovorom. Iniciatívu tvoria ľudia, ktorí sa podľa vlastných slov venujú pomoci týraným ženám a prevádzkujú zariadenia pre ne. Všetky dobré opatrenia na ochranu žien je preto podľa nich potrebné prijať.

Aliancia za rodinu zastáva rovnaký názor, podľa nich sa dá týraným ženám pomáhať aj bez míňania finančných zdrojov na silené kampane či propagácie. "Súhlasíme plne s tým, aby sme týraným zabezpečili ešte vyššiu ochranu, aj keď vidíme skôr deficit v praktickej oblasti ako v legislatíve. Môžeme pomáhať bez toho, aby sme museli míňať peniaze na kampane a propagandu, ako to od štátu vyžaduje Istanbulský dohovor a ušetrené peniaze môžeme použiť na krízové centrá," uviedol v stanovisku Aliancie za rodinu jej člen Peter Beňa.

Istanbulský dohovor podpísala Slovenská republika medzi prvými krajinami v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bolo aj KDH. Ako dnes uviedol premiér Robert Fico, Slovenská republika za súčasného znenia dohovor v parlamente neratifikuje, zanalyzuje možné zlepšenia vnútroštátnej legislatívy na zlepšenie ochrany práv žien. Za neratifikovanie materiálu podľa Fica nehrozia žiadne sankcie. Istanbulský dohovor hovorí najmä o predchádzaní násiliu na ženách.

Viac o téme: Mimovládne organizácieRobert FicoIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu