Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Premiér Fico a jeho vláda sa podľa Blahovej podieľa na šírení tmárstva

Koncom januára podala Natália Blahová na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Vieru Tomanovú.
Koncom januára podala Natália Blahová na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Vieru Tomanovú. (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico a jeho vláda sa podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej podieľa na šírení tmárstva.

„My sa pýtame, ako nízko vie klesnúť kvôli svojim nízkym preferenciám. Ide o Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. Morálny rozvrat tohto štátu je spojený s fatálnou nevymožiteľnosťou práva, pokrivenou spravodlivosťou a dnes vieme, že aj s tým, že predstavitelia vládnej moci nevedia povedať násiliu na ženách jasné nie,“ povedala dnes Blahová.

Vláda Roberta Fica dáva podľa Blahovej svojim občanom na vedomie, že krajinu bude smerovať preč zo zóny civilizovaných štátov, kde je násilie perzekvované. „Radšej sa podkladajú svojim voličom, ktorí nemajú čas alebo chuť prečítať si Dohovor. Inak by sami zistili, že ničím nezasahuje do Ústavy SR a ani do unikátneho manželského zväzku, ktorý je ústavou chránený,“ upozornila Blahová.

Poslanec NR SR a kandidát na predsedu KDH Richard Vašečka odmieta násilie na ženách, ale aj Istanbulský dohovor. „Slovensko je zvrchovaný štát. Nie je odkázané na to, aby muselo spolu s bojom proti násiliu prijímať aj škodlivú gender ideológiu, ktorá je v príkrom rozpore s našou kultúrou i s našou ústavou,“ povedal Vašečka. Vašečka nielenže je proti ratifikácii Istanbulského dohovoru v parlamente, ale vyzýva vládu, ak to myslí vážne, aby stiahla podpis pod týmto dohovorom.

Všetky kresťanské cirkvi sa spoločne obrátili na vládu, aby stiahla podpis Slovenska pod Istanbulským dohovorom. Cirkvi sa na spoločnom vyhlásení dohodli 13. februára. V kostoloch sa bude čítať najbližšiu nedeľu. Ako sa uvádza vo Vyhlásení najvyšších predstaviteľov kresťanských cirkví v Slovenskej republike k Istanbulskému dohovoru, moderná doba, zmeny v pohľade na človeka a spôsob života, veľký dôraz na individualizmus, osobný rozvoj a osobné záujmy – to všetko prinieslo so sebou aj negatívne javy, medzi ktoré patria rozličné prejavy násilia, a to aj vo vzťahoch medzi najbližšími, teda v rodinách.

"Násilie nikdy nie je vhodnou cestou na riešenie problémov. Je dobré, že si tieto pravdy v spoločnosti stále viac uvedomujeme a prispôsobuje sa tomu aj naša legislatíva, čo možno len oceniť. Pri dosahovaní ideálov je však rovnako dôležité, aké prostriedky si pri tom zvolíme. Účel nesvätí prostriedky a nie každá cesta vedie k vytýčenému cieľu,“ uvádzajú predstavitelia cirkví vo vyhlásení.

Aj preto so znepokojením sledujú iniciatívy, ktoré smerujú k ratifikácii Istanbulského dohovoru. Istanbulský dohovor podľa predstaviteľov cirkví vidí koreň domáceho násilia aj v zaužívaných „rolách“ mužov a žien, ktoré nazýva stereotypnými, a žiada na riešenie tohto problému ustúpiť od špecifických čŕt biologicky danej ľudskej prirodzenosti muža a ženy v prospech tzv. rodovej rovnosti. Duchovní upozorňujú, že pojem „rod“ pritom definuje ako „súbor spoločnosťou vytvorených rolí, vzorov správania, činností a atribútov, ktoré daná spoločnosť považuje za primerané pre ženy a mužov.

„Dohovor vyžaduje, aby odsúdeniahodné stereotypné roly, ako aj zavádzanie nestereotypných rodových rolí, posudzovala nejasne definovaná skupina expertov, nadradená aj národným parlamentom. Dohovor, ak sa bude aplikovať, zásadným spôsobom zasiahne do legislatívy, výchovy a vzdelávania vo všetkých signatárskych štátoch, pričom k žiadnemu ustanoveniu dohovoru nie sú prípustné žiadne výhrady, okrem niekoľkých nepodstatných výnimiek,“ zdôrazňujú predstavitelia cirkví. Nemajú dôveru, že vyjadrenia expertov budú pravdivé a pomôžu účinne predchádzať domácemu násiliu. Skôr sa obávajú šírenia genderovej a protirodinnej agendy.

Viac o téme: Robert FicoNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu