Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Most-Híd: Hysterické reakcie niektorých politikov k dvojjazyčným značkám vytvárajú napätie

Árpád Érsek Zobraziť galériu (3)
Árpád Érsek (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Hysterické reakcie niektorých politikov k zavedeniu dvojjazyčných dopravných značiek svedčia podľa strany Most-Híd o ich obmedzenom chápaní menšinových práv a zbytočne vytvárajú napätie.

Most-Híd minulý týždeň informoval, že dopravné značky majú byť aj v maďarčine, prípadne v inom jazyku národnostnej menšiny. To podrobil kritike prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko a poslanec NR SR za Smer Ján Podmanický. „O ničom takom sa v koalícii nehovorilo. Je to nad rámec dohodnutej koaličnej zmluvy, ktorá hovorí o status quo v menšinovej oblasti,“ povedal Hrnko. Podľa Podmanického takéto nešťastné jednostranné kroky spôsobia len to, že sa znovu začne zvyšovať napätie v slovensko-maďarských vzťahoch.

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Myslím si, že vôbec nebolo treba robiť takéto kroky, pretože príslušníci maďarskej národnostnej menšiny nijakým spôsobom neavizovali, že nerozumejú dodatkovej dopravnej tabuli alebo že dostatočne dobre nevidia tabuľu, ktorá označuje ich obec v jazyku národnostnej menšiny,“ povedal Podmanický

Pre príslušníkov národnostných menšín majú podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára dvojjazyčné tabule a dopravné značky symbolicky význam a slovenským nápisom neublížia. Ako dnes povedal, dvojjazyčné tabule a značky žiadnym spôsobom nemenia značenie v štátnom jazyku. „Sú prejavom a dôkazom toho, ze na Slovensku sa postupne dostávame na vyššiu, sebavedomejšiu úroveň postojov k jazykovým právam príslušníkov národnostných menšín." Most-Híd sa pritom odvoláva na programové vyhlásenie vlády, podľa ktorého vláda bude vytvárať podmienky pre rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií.

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek dnes oznámil, že sa začína postupná obmena dvojjazyčných označení miest a obcí so zastúpením národnostných menšín. Dnes používané modré značenie s bielym nápisom sa zmení. Podľa novej vyhlášky bude tabuľa s označením názvu obce v jazyku národnostnej menšiny biela a rovnako veľká ako názov obce v slovenčine. Rozdiel bude v modrom leme ohraničujúcom túto značku. „Zmena veľkosti a dizajnu značky zjednotí používanie cestných tabúľ a zvýši prehľadnosť dopravného značenia,“ uviedol minister dopravy a výstavby Érsek. Dvojjazyčné označenie miest a obcí sa používa v prípade, ak je podiel národnostnej menšiny v obci minimálne na úrovni 20 percent.

Viac o téme: Béla BugárMost-HídÁrpád ÉrsekDvojjazyčné dopravné značky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu