Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, čakajú vás veľké zmeny: Sociálny balíček schválený, Fico oznámil ešte väčšie plány

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Poslanci sa včera rozhodli byť štedrými. V parlamente totiž schválili novelu Zákonníka práce, ktorá zvýši poplatky za prácu v noci, zavedie príplatky za prácu v sobotu a nedeľu a riešil sa aj 13. a 14. plat. Vláda navyše chystá aj druhý sociálny balíček.

Príplatky za nočnú prácu sa majú zvyšovať v dvoch etapách a tiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú, alebo rizikovú prácu. Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci pôjde príplatok hore na 30% minimálnej mzdy za hodinu a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40%.

Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej od 1. mája tohto roka stúpne príplatok na 35% minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája budúceho roka dosiahne 50%.

Ak sa u zamestnávateľa pracuje prevažne v noci, v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve bude možné dohodnúť aj nižší príplatok za prácu v noci, od mája tohto roka najmenej však vo výške 25% zo sumy minimálnej hodinovej mzdy a od mája budúceho roka aspoň vo výške 35% zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Takáto výnimka sa vzťahuje len na zamestnanca, ktorý nevykonáva rizikovú prácu. V pracovnej zmluve bude možné dohodnúť takýto nižší príplatok len vtedy, keď u zamestnávateľa nepôsobia odbory a ak zamestnávateľ mal v predošlom roku menej ako 20 zamestnancov.

Príplatok za prácu cez víkend

Ak pracujete cez víkend, potešíte sa. Poslanci pôvodne navrhovali, aby bol vo výške 100% sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Od 1. mája tohto roka stúpne príplatok za prácu v sobotu na 25% minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50%. Znovu bude možné uplatniť dve výnimky, ale nebudú delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu.

Vyšší príplatok bude aj za prácu v nedeľu, od 1. mája tohto roka bude vo výške 50% a od 1. mája budúceho roka má predstavovať 100%. Aj pri týchto príplatkoch zákonník zadefinuje výnimky pre firmy, v ktorých sa musí pracovať pravidelne v nedeľu.

Po rokovaniach so sociálnymi partnermi sa nezmenil pôvodný návrh pri príplatku za sviatok, zvýšenie teda bude predstavovať 100% priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50%.

Chystá sa ďalší balíček

Vládna koalícia ale pripravuje aj ďalší veľký kaliber - druhý sociálny balíček. „Druhý sociálny balík bude s účinnosťou od 1. januára 2019 a bude tam množstvo zaujímavých vecí," povedal včera premiér na tlačovke.

Fico zároveň chce presvedčiť svojich koaličných partnerov, aby pri zachovaní konsolidácie verejných financií našli „veľký balík peňazí, ktorý v roku 2019 pôjde ľuďom".

Podľa premiérových slov vraj vláda nezabudne ani na podnikateľov či živnostníkov, bližšie však zatiaľ nešpecifikoval. Základné kontúry by chcela koalícia predstaviť počas jedného mesiaca po tom, čo zrátajú návrhy. 

Vláda podľa Fica zároveň pri tvorbe tohto balíčka musí počkať na aprílové prognózy vývoja slovenskej ekonomiky do konca tohto roka a v roku 2019. „Bude platiť to, čo teraz, že v sociálnom balíku sa budú politické strany niekde vidieť," tvrdí Fico. 

Zvýši sa opäť minimálna mzda?

Dnes sa Fico vyjadril aj k ďalším možným zmenám. Minimálna mzda by sa podľa neho od začiatku budúceho roka mohla zvýšiť zo súčasných 480 eur na 520 eur.  „Som už trošku aj taký viacej pripravený hovoriť o vyššej sume, ako povedzme len tá päťstovka. Poďme hovoriť o 520 eurách," povedal na konferencii venovanej prognózam vývoja trhu práce na Slovensku. 

Ak chce podľa neho niekto postaviť ekonomický úspech tejto krajiny na nízkych mzdách, tak zakladá chudobu. „Musíme tlačiť mzdy. Dobre buchneme po stole tento rok, pokiaľ ide o minimálnu mzdu, musíme to urobiť," zdôraznil.

Zvyšovanie miezd a znižovanie rozdielov medzi ponukou a dopytom na trhu práce premiér označil na najväčšie výzvy ministerstva práce a sociálnych vecí.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoDruhý sociálny balíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu