Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odmietame vznik spoločnej európskej kandidátky, deklarujú poslanci EP za Smer

Europoslankyňa za SMER-SD Monika Beňová.
Europoslankyňa za SMER-SD Monika Beňová. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) za Smer-SD odmietajú vytváranie spoločnej európskej kandidačnej listiny, ktorá by mala čiastočne zastrešiť mandáty odchádzajúcich poslancov z Veľkej Británie. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré poskytla poslankyňa EP Monika Beňová.

Europoslanci za Smer zároveň deklarujú podporu systému prerozdelenia do jednotlivých členských štátov. "Ten totiž korešponduje s mandátom, ktorý je daný priamo občanmi jednotlivých členských štátov pre svojich zástupcov v priamych voľbách," vysvetlila Beňová. "Naopak, vytváranie európskej kandidátky je odklonom od myšlienky priblíženia sa občanom a vytvorí skôr priestor pre obsadenie týchto postov pre veľké krajiny s vyšším počtom voličov," dodala.

Vo vyhlásení tiež poslanci vítajú návrh ďalšieho mandátu pre Slovenskú republiku, pripomínajú, že o tomto návrhu bude tento týždeň hlasovať plénum EP. V prípade rozšírenia počtu mandátov by tak SR mohla do EP vyslať 14, namiesto doterajších 13 zástupcov. "V rámci V4 takúto možnosť získa už iba Poľsko," upozornila Beňová.

Viac o téme: Smer-SDMonika BeňováEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu