Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď stojíme pred výzvami budúcnosti, musíme vedieť, odkiaľ prichádzame, povedal Korčok

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: TASR - Marko Erd)

PARÍŹ - Výzvy budúcnosti, voľby do europarlamentu, integrácia či indexácia detských prídavkov sú témy, ktoré bude štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ SR) Ivan Korčok preberať so svojimi partnermi v utorok na rokovaniach v Paríži.

Korčok navštívil Francúzsko, aby odštartoval rok spomienkových podujatí k 100. výročiu vzniku Československa. V rozhovore uviedol, že na stretnutí s francúzskymi partnermi otvorí problematiku vnútorného trhu, pričom bude otvorene hovoriť aj o snahách Rakúska o zníženie prídavkov na deti žijúce v zahraničí. "Znepokojuje nás, keď sa sťažuje prístup tých, ktorí poskytujú služby cez hranice napríklad na rakúsky trh, keď vidíme snahy indexovať detské prídavky,"  zdôraznil s tým, že to nie je problém vnútorného trhu len jedného členského štátu.

Bude s nimi diskutovať o krízach, ktorými si prešla EÚ za posledné desaťročie a opatreniach, ktoré je potrebné prijať, aby sa takýmto situáciám predchádzalo. Plánuje prezentovať aj pozitívny a otvorený postoj Slovenska k ďalšej integrácii. Hovoriť sa bude aj o nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu, ktoré budú poznačené odchodom Británie z EÚ. Slovensko podľa štátneho tajomníka chce poukázať na možnosť znížiť počet poslancov v Európskom parlamente. V prípade, že by sa takáto alternatíva nepresadila, "by sme chceli, aby krajiny strednej Európy mali silnejšie zastúpenie v Európskom parlamente," vyhlásil Korčok.

Spolu s českým štátnym tajomníkom Alešom Chmelařom a delegovanou ministerkou pre európske záležitosti Francúzskej republiky Nathalie Loiseauovou bude rokovať o aktuálnych európskych agendách. Za vrchol dňa zástupca rezortu diplomacie považuje slávnostný koncert k 100. výročiu vzniku Československa a 25. výročiu nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Českou republikou a Francúzskom. "Na tomto koncerte si s Francúzskom pripomenieme výnimočnú úlohu, ktorú táto krajina zohrala pri vzniku Československa," vyzdvihol a spresnil, že slávnostný večer sa uskutoční na pôde historického sídla Československej národnej rady, hlavného orgánu zahraničného odboja, na čele ktorého stáli Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš.

"Keď stojíme pred výzvami budúcnosti, musíme si byť vedomí toho, odkiaľ sme prišli. Cesta Slovenska do Európy sa začala aj tým, čo sa dialo tu (vo Francúzsku) pred 100 rokmi, keď bol vytvorený spoločný štát," uzavrel Korčok.

Viac o téme: Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu