Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odhalenie! Smerák Kašický skončil kvôli škandálom: Teraz má lukratívny flek, vytvorili mu ho

František Kašický (vľavo) ešte ako minister obrany s Robertom Ficom. Zobraziť galériu (4)
František Kašický (vľavo) ešte ako minister obrany s Robertom Ficom. (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Počas prvej Ficovej vlády šéfoval ministerstvu obrany, no podal demisiu kvôli predraženým verejným súťažiam ministerstva. V týchto dňoch však Frantšek Kašický vykonáva ďalší lukratívny post, ktorý na ministerstve zahraničných vecí doteraz údajne nepoznali.

Od minulej jesene je veľvyslancom s osobitným poslaním pre granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Smerák František Kašický je exministrom obrany v prvej vláde Roberta Fica, bývalý veľvyslanec SR pri Organizácii NATO a donedávna aj veľvyslanec SR v Nórskom kráľovstve.

Kašický bol počas svojho pôsobenia na ministerstve obrany zodpovedný za jeden z veľkých škandálov, keď ministerstvo vypísalo extrémne predražené tendre na údržbu a upratovanie, do ktorých sa prihlásili firmy s väzbami na Smer a SNS. Kašický čelil v minulosti aj podozrivému miliónovému tendru za plánovanú stavbu vojenského archívu v Trnave. Exminister však tieto podozrenia z netransparentnosti a klientelizmu odmietol.

Funkcia je len formálna

Opozičnému hnutiu OĽaNO sa nepáči vytvorenie miesta pre exministra obrany Kašického. Tvrdí, že táto pozícia, ktorá bola zriadená pre funkcionára Smeru, nemá žiadnu pridanú hodnotu pre daňových poplatníkov. "Vytváranie zbytočných pozícií v štátnej správe na upratanie bývalých vysokých funkcionárov považujeme za zbytočné mrhanie našich spoločných peňazí," informovala v pondelok poslankyňa parlamentu za OĽaNO Veronika Remišová. 

Odhalenie! Smerák Kašický skončil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

O vytvorení funkcie osobitného veľvyslanca pre nórske a švajčiarske fondy informoval Denník N s tým, že tento post na ministerstve zahraničných vecí doteraz nepoznali. "Slovensko teda pri rokovaniach o projektoch a grantoch s krajinami citlivými na korupciu reprezentuje Kašický. Ako minister pritom musel skončiť pre kauzu, v ktorej by po dotiahnutí zmlúv (po medializovaní tender na predražené upratovanie zrušili) mohlo ísť o klientelizmus, alebo korupciu," napísali noviny.

"Kašického funkcia je len formálna, granty Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (Islandské, Lichtenštajnské a Nórske), a peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu ministerstvo zahraničia nerozdeľuje ani nikdy nerozdeľovalo," poznamenal denník. Štáty, ktoré nie sú členmi Európskej únie, by mali v programovom období 2014 - 2021 poskytnúť Slovensku vyše sto miliónov eur. Kompetencie rozhodovať o týchto projektoch má Úrad vlády SR.

Odhalenie! Smerák Kašický skončil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Smer posúva ľudí po škandáloch na teplé miesta

"Namiesto vyvodenia politickej zodpovednosti Smer posúva ľudí, ktorí zlyhali, na teplé pozície, tak ako to bolo aj v prípade ministerky (zdravotníctva) Zvolenskej, ktorá za predražené CT-prístroje dostala miesto v Bruseli," uviedla Remišová. Nórske fondy boli podľa poslankyne zatiaľ celkom dobre spravované na rozdiel od škandálov v oblasti eurofondov. "Dúfame preto, že táto funkcia nebola vytvorená preto, aby Smer zneužíval aj nórske fondy," dodala Remišová.

Viac o téme: Robert FicoSmerFrantišek Kašický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu