Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pokles vojenských záloh môže Slovensko riešiť aj povinným odvodom, tvrdí vláda

(Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA – Výrazný pokles počtu vojakov v zálohe by mohlo Slovensko riešiť nielen na princípe dobrovoľnosti, ale aj povinným vykonaním odvodu registrovaných bojaschopných mužov. Vyplýva to z koncepcie mobilizácie Ozbrojených síl SR, ktorú dnes schválila bezpečnostná rada a vláda.

Materiál prerokovali ministri v utajenom režime, jeho predkladateľ minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nechcel informovať o detailoch. „Sú to utajované materiály, nerád by som porušil ustanovenia ochrany utajovaných skutočností," ozrejmil. Podstatu koncepcie vysvetlil rezort v tlačovej správe.

Rieši výrazný pokles počtu vojakov v zálohe. Gajdoš vláde predložil dva varianty riešenia poklesu tvorby záloh, ktorý je výrazný po skončení povinnej vojenskej služby. Prvý je založený na princípe dobrovoľnosti, druhý na princípe povinnosti.

V prvom prípade rezort obrany podľa hovorkyne Danky Capákovej počíta s tvorbou záloh na princípe dobrovoľnosti. V praxi to znamená, že zálohy budú i naďalej vytvárané občanmi, ktorí skončia služobný pomer profesionálneho vojaka, služobný pomer v ozbrojených zboroch a záchranných zboroch a občanmi, ktorí vykonali základný vojenský výcvik v rámci dobrovoľnej vojenskej prípravy.

„Druhý variant je založený na princípe povinnosti. Reaguje na situáciu, že o štátnu službu profesionálneho vojaka a o dobrovoľnú vojenskú prípravu nebude dostatočný záujem a počet vojakov v zálohe klesne pod hranicu, kedy nebude možné zabezpečiť doplnenie ozbrojených síl vojakmi v zálohe," ozrejmila Capáková.

V tomto prípade bude potrebné rozhodnutím prezidenta na návrh vlády vykonať odvod registrovaných občanov a následne s nimi vykonať povinnú vojenskú prípravu. Podľa Capákovej ale nejde o obnovenie povinnej vojenskej služby. „Vojakov v zálohe vybraných vojenských odborností bude na základe nariadenia vlády potrebné povolať na mimoriadne cvičenie," doplnila Capáková s tým, že na Slovensku je v súčasnosti 518.000 vojakov v zálohe a 450.000 registrovaných občanov.

Viac o téme: VojaciOdvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu