Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Korčok: EÚ je jednotná ohľadom palestínskej otázky a štatútu Jeruzalema

Ivan Korčok.
Ivan Korčok. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRUSEL - Európska únia potvrdila jednotu a zopakovala, že jej záleží na dosiahnutí mieru na Blízkom východe a existencii dvoch samostatných štátov s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch entít. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli a rokovaniach európskych diplomatov s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Korčok zdôraznil dôležitosť načasovania rozhovorov s Abbásom v kontexte udalostí na Blízkom východe. Pripomenul, že Abbás hovoril o situácii zo svojho pohľadu a kriticky sa vyjadril na adresu USA, ktoré chcú uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Podľa Korčoka je najdôležitejším odkazom bruselských rokovaní potvrdenie jednoty EÚ, ktorá sa opätovne prihlásila k tomu, čo nazývame politický proces na Blízkom východe, a ku konečnému cieľu, ktorým sú dva suverénne štáty žijúce vedľa seba v mieri a prosperite - Palestína a Izrael. Zároveň zdôraznil, že EÚ je spomedzi všetkých aktérov na Blízkom východe predvídateľným aktérom, čo platí aj v otázke Jeruzalema. "Všetci zdôraznili, že štatút Jeruzalema musí byť výsledkom tohto procesu a nie výsledkom jednostranných procesov," vysvetlil.

Korčok potvrdil, že Abbás v Bruseli vyzval členské štáty EÚ na uznanie Palestíny a zároveň vyzval aj na zastavenie budovania osád na okupovaných palestínskych územiach. "Ale najdôležitejšie v tomto momente je zastaviť eskaláciu napätia, ktoré tu je," upozornil. A dodal, že bez účasti medzinárodného spoločenstva a komunikácie sa to nepodarí.

Pripomenul, že EÚ je silným donorom, najviac prispieva pre Palestínsku samosprávu, ktorá je naším susedom, a "je v našom záujme", aby sa veci pohli dopredu. Americký viceprezident Mike Pence v pondelok v Jeruzaleme potvrdil, že Američania presťahujú svoju ambasádu do tohto mesta v roku 2019. Korčok uviedol, že ministri EÚ o tejto záležitosti nehovorili, avšak podľa jeho slov Abbás jednoznačne povedal, že Palestína bude bojkotovať všetky krajiny, ktoré by preniesli svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema.

Viac o téme: Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu