Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pri zákazkách MZV počas predsedníctva nebola porušená hospodárska súťaž, oznámil PMÚ

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR nedisponuje dôkazmi, že konanie firiem oslovených v súvislosti so zákazkou na audiovizuálne služby, ktorú zadalo Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, by nebolo v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže. PMÚ to oznámil po tom, ako 10. januára ukončil prešetrovanie.

"Úrad dôsledne posúdil všetky relevantné podklady a informácie získané počas prešetrovania a dospel k záveru, že nedisponuje dôkazmi, ktoré by preukazovali záver o porušení ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže," uviedla hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Úrad tu zároveň považuje za nevyhnutné "upriamiť pozornosť na negatívny vplyv rozsiahlej medializácie indícií o možných dôkazoch na možnosti ďalšieho postupu v prešetrovaní".

Podľa Oľšavskej PMÚ využil počas prešetrovania všetky vyšetrovacie prostriedky a úkony, pomocou ktorých mohol za daného stavu preukázať uzatvorenie protisúťažnej dohody. "Napriek tomu, rozsiahla medializácia prípadu už pred začatím prešetrovania v predmetnej veci mala za následok obmedzenie, resp. reálne znemožnenie využitia všetkých zákonných vyšetrovacích prostriedkov a úkonov, ktoré úrad má k dispozícii na efektívne plnenie úloh zverených zákonom, a to ovplyvnilo možnosti úradu preukázať existenciu predmetnej dohody obmedzujúcej súťaž," uviedla Oľšavská.

PMÚ zároveň preskúmal doplnenie podnetu, ktorý mu bol doručený po ukončení prešetrovania zákaziek zadávaných MZV v rámci organizácie kultúrnych podujatí počas predsedníctva. Podozrenia sa týkali nesúladu konania oslovených subjektov so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže. PMÚ 10. januára 2018 rozhodol, že zotrváva na svojich pôvodných záveroch o ukončení prešetrovania, teda že "nedisponuje dôkazmi, ktoré by preukazovali záver o porušení ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže".

Viac o téme: Protimonopolný úradEurópska úniaSlovenské predsedníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu