Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pondelková Koaličná rada bude riešiť exekučnú amnestiu: Dankov návrh proti lajdákom

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pondelková (15.1.) Koaličná rada sa bude zaoberať pripravovanou exekučnou amnestiou z dielne ministerstva spravodlivosti. Povedal to šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Malo by ísť o daňové, zdravotné a sociálne pohľadávky, malo by ísť o to, aby sme ľudí nenaučili neplatiť a nepomohli tým, ktorí boli lajdáci“, ale aby sa pomohlo ľuďom, ktorí sa pre exekúcie dnes nemôžu zamestnať. Avizoval to predseda NR SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Podľa lídra národniarov návrh by mal byť taký, aby nedemotivoval platiacich občanov.

Konkrétne návrhy na riešenie situácie občanov, ktorí majú exekúcie za odvody a dane, vypracovala podľa Danka ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a ďalej sa o nich bude diskutovať nielen v rámci vládnych strán, ale aj s ďalšími stranami, ktoré sa tejto téme venujú. Pričom výsledná podoba záleží od názorov v koalícii, ale aj zainteresovaných strán, ako je Sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa a ďalších. Predseda Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj a zároveň líder hnutia Sme rodina Boris Kollár túto správu privítal. Podľa neho ide o jasnú reakciu na ich tlak, keďže táto agenda bola témou ich hnutia. Do politiky „prišli pomáhať ľuďom a nie politikárčiť“, preto mu podľa jeho slov neprekáža, že ich témy prevzala vládna koalícia. „Máte naše hlasy. Máte našu podporu,“ odkázal v diskusii Kollár vládnym stranám s tým, že za takýto návrh zákona budú hlasovať.

V sociálnej oblasti sa diskutujúci venovali aj téme dobrovoľných trinástych a štrnástych platov oslobodených od daní a odvodov, ktoré presadzuje SNS. Andrej Danko upozornil, že 13. a 14. plat sú úplne normálne v západných systémoch, a ak chceme ísť do EÚ, mali by sme preberať aj takéto veci. „Som zástancom toho, aby prišla úplná zmena systému odmeňovania ústavných činiteľov a nominantov v štátnych podnikoch,“ povedal predseda NR SR. Doplnil, že štát a štátni zamestnanci, ale hlavne tí, ktorí sú zodpovední za vyplácanie miezd „by boli hlúpi, keby tento systém nezačali používať, pretože znamená pre zamestnávateľa úľavu na daniach a odvodoch“.

Líder Sme rodina upozornil, že z hrubého domáceho produktu (HDP) sa na platy rozdelí približne 39 percent, pričom napríklad v Nemecku je to okolo 50 percent, vo Švajčiarsku a vo Švédsku ešte viac a v porovnateľnom Chorvátsku je to 47 percent. Podľa Kollára to ukazuje, že súčasný systém je nespravodlivý. Tvrdí, že „13. a 14. plat by ľudia pocítili, pokiaľ by bol povinný a nie dobrovoľný“. Pýta sa, ktoré firmy si to dnes môžu dovoliť. Ak by bol Kollár v budúcnosti vo vláde, preferoval by presadenie zníženia daní. Ako Danko dodal, je tiež za nižšiu daň z príjmu, ideálna by bola 15 percent, aby sme boli konkurencieschopní okolitým štátom.

Viac o téme: KoalíciaAmnestiaAndrej DankoBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu