Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Každý zákon musí byť pripravovaný tak, aby platil pre všetkých, povedala Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: TASR - Branislav Caban)

BRATISLAVA - Každý zákon musí byť pripravovaný tak, že má platiť pre všetkých a nielen pre konkrétne osady alebo konkrétnu etnickú skupinu. Na sociálnej sieti to napísala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v súvislosti s novým návrhom opatrení rezortu vnútra, ktoré sa majú zamerať na riešenie tzv. otravujúcej kriminality v osadách. "A z tohto pohľadu treba aj jednotlivé opatrenia posudzovať. Lebo napätie v spoločnosti sa rôznymi populistickými skratkami a návrhmi veľmi ľahko podnecuje, ale len ťažko sa upokojuje," skonštatovala ministerka.

Minister vnútra Robert Kaliňák predstavil vo štvrtok v rómskej osade v Krompachoch návrhy opatrení, ktoré rezort vnútra plánuje zaviesť pre boj s kriminalitou v osadách. Prvým z troch základných pilierov je zvýšenie kompetencií policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku.

Zamerať sa majú na otravnú kriminalitu, kam spadá napríklad rušenie nočného pokoja. Druhým je zavedenie takzvaných integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v osadách a tiež kamerových systémov na verejných priestranstvách. Tretím opatrením sú občianske hliadky, ktoré majú spolupracovať s políciou.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu