Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér: Rozpočet vlani skončil podstatne lepšie, ako sa očakávalo

Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír
Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štátny rozpočet v roku 2017 skončil podstatne lepšie, ako sa pôvodne očakávalo. Plánovaný schodok bol na úrovni okolo 2 miliárd eur, v skutočnosti však bude nižší o takmer 800 miliónov eur a dosiahne len 1,2 miliardy eur. Na tlačovej konferencii to v stredu vyzdvihol premiér Robert Fico, za účasti ministra financií SR Petra Kažimíra (obaja Smer-SD).

"Chcem oznámiť, že sme mali plánovaný schodok rozpočtu na úrovni okolo dvoch miliárd eur, niečo viac ako 1,9 miliardy eur. V skutočnosti tento schodok bude nižší o takmer 800 miliónov eur a bude sa pohybovať len na úrovni 1,2 miliardy eur," spresnil premiér.

Podľa Kažimíra mal štát v roku 2017 nižší schodok pri nižších príjmoch, ako sa plánovalo, ale aj pri nižších ako rozpočtovaných výdavkoch. Horší bol podľa neho vlani výber dane z príjmov právnických osôb. "Na druhej strane sme mali oveľa lepší daňový príjem v oblasti dane pridanej hodnoty (DPH), čo je potvrdenie toho, že sa nám darí lepšie a efektívnejšie vyberať DPH a aj lepšie bojujeme s daňovými únikmi," priblížil minister financií. 

Kažimír zároveň upozornil, že podľa odhadov rezortu financií hrubý dlh SR za rok 2017 klesne o 0,9 % na 50,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Čistý dlh SR za minulý rok by sa podľa jeho slov mal pohybovať na úrovni necelých 46 % HDP. "To je takisto lepšie, ako sme očakávali," podčiarkol. 

"Podľa odhadov by sme mali s hrubým dlhom v roku 2018 skončiť pod 50 % HDP. Náš dnešný odhad je 49,4 %. Pri čistom dlhu by sme mali ísť pod 45 % HDP, odhadujeme na úroveň 44,5 %," povedal. Priemerná splatnosť štátneho dlhového portfólia SR je podľa neho nad úrovňou 9 rokov. "Priemerné úročenie štátneho dlhu sa dostalo na úroveň 2,3 %," poznamenal.

Kažimír odhaduje, že celkový deficit verejných financií za minulý rok by mal byť lepší, ako sa plánovalo. "Som veľmi opatrný, ale dovolím si domnievať sa, že ten výsledok bude lepší, ako sme odhadovali pri návrhu rozpočtu. Čísla boli okolo 1,5 % HDP. Prial by som si, aby sme sa dostali blízko číslu, ktoré bolo v štátnom rozpočte na rok 2017, to znamená 1,3 % HDP," dodal Kažimír.

Viac o téme: RozpočetRobert FicoPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu