Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezident vymenoval za sudcov Duriša, Laššákovú a Mamojku: Prvé vyjadrenia, Danko má námietky

Zľava: Sudcovia Miroslav Duriš, Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a prezident SR Andrej Kiska (vpravo v popredí) počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci. Zobraziť galériu (5)
Zľava: Sudcovia Miroslav Duriš, Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a prezident SR Andrej Kiska (vpravo v popredí) počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš sa stali sudcami Ústavného súdu SR. Všetci traja dnes zložili v Prezidentskom paláci sľub.

Prezident tak ukončil dlhoročný spor o to, či si musí vybrať z kandidátov zvolených Národnou radou SR. Kiska tak odmietal urobiť s tým, že zvolení kandidáti nespĺňajú podľa neho náročné kritériá na pozíciu ústavného sudcu.

Zľava: Sudcovia Miroslav Duriš, Jana Laššáková a Mojmír Mamojka
Zobraziť galériu (5)
Zľava: Sudcovia Miroslav Duriš, Jana Laššáková a Mojmír Mamojka  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Minulý týždeň mu Ústavný súd SR ale prikázal, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov.

Sudca Miroslav Duriš počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.
Zobraziť galériu (5)
Sudca Miroslav Duriš počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Kiska rozhodnutie súdu ako aj samotný súd kritizoval, ale sudcov sa rozhodol vymenovať. Ústavný súd SR tak je po takmer troch rokoch opäť kompletný.

Laššáková: Zložený sľub ústavného sudcu budem skutočne dodržiavať

Nie je nič výnimočné, že na Ústavný súd (ÚS) SR prechádza z parlamentu aktívny politik. Na margo svojho menovania do funkcie ústavnej sudkyne to uviedla doterajšia poslankyňa Národnej rady SR a bývalá členka strany Smer-SD Jana Laššáková. „Dneska som zložila sľub sudcu Ústavného súdu a skutočne ten sľub budem dodržiavať,“ prehlásila Laššáková pred médiami v Prezidentskom paláci krátko po menovacom akte. „To, že prichádzam z parlamentu, možno má aj svoje výhody, pretože som dlhé roky pôsobila v ústavnoprávnom výbore, viem teda aj ten mechanizmus tvorby právnych predpisov a všetky svoje skúsenosti, ktoré mám, či z právnej praxe, ale aj z parlamentu, chcem využiť vo svojej rozhodovacej činnosti,“ uviedla novovymenovaná sudkyňa.

Sudkyňa Jana Laššáková počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.
Zobraziť galériu (5)
Sudkyňa Jana Laššáková počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Nie je to nič výnimočné, pretože na rôznych ústavných súdoch aj v rámci Európskej únie pôsobia profesionálni politici, ktorí na ústavné súdy prešli, či už z funkcie ministrov, alebo rovno z parlamentu. A koniec koncov, aj v terajšom obsadení Ústavného súdu sú sudcovia, ktorí boli poslancami Národnej rady,“ argumentovala Laššáková.

Ďalší vymenovaný sudca Mojmír Mamojka označil za správne rozhodnutie prvého senátu ÚS, ktorý zahrnul do nálezu aj jeho osobu, i keď sa na postup prezidenta nesťažoval, čo viacerí odborníci na ústavné právo kritizovali. „Ja ten nález rešpektujem, vnímam ho tak, ako bol realizovaný, naozaj, to nehovorím žiadne taktické, alibistické reči. Ja som si ho preštudoval hodne pozorne a fakt mi to vyšlo, ako niektorí kolegovia povedali, že tam nejaká diferenciácia medzi nami ako kandidátmi fakt nebola,“ povedal.

Zľava: Sudca Mojmír Mamojka a prezident SR Andrej Kiska počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.
Zobraziť galériu (5)
Zľava: Sudca Mojmír Mamojka a prezident SR Andrej Kiska počas vymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR v Prezidentskom paláci.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Bývalý poslanec Národnej rady SR za vládnu stranu Smer-SD a predseda ústavnoprávneho výboru necíti, že bolo z jeho strany chybou hlasovať v minulosti v parlamente za zákony, ktoré boli neskôr Ústavným súdom označené za neústavné. „Mahátmá Gándhí povedal, že len hlupák nemení svoje názory v živote. Dnes som sudca, tak to vnímam a ja som bol tiež tak možno nemoderne vychovaný morálne, slušne, pracovne tvrdo profesionálne a iné ma nezaujíma,“ doplnil. Trojročné čakanie na rozhodnutie prezidenta bolo pre Miroslava Duriša podľa jeho slov „veľmi ťažké“. „Ale teraz tento pocit nahrádza tamtie dlhé roky a tá spravodlivosť, ktorá nastala týmto menovaním,“ ozrejmil.

„Okrem toho, že som do menovania vykonával notársku prax, som pôsobil na prokuratúre, na súde ako podpredseda súdu, mám justičné skúšky, pôsobil som ako prezident notárskej komory, to len pre poriadok,“ reagoval Duriš na výhrady prezidenta o nízkej odbornej kvalite kandidátov zvolených parlamentom. „A následne týmto vymenovaním sa stávam sudcom Ústavného súdu a motivácia je, samozrejme, jasná – zachovávať a dodržiavať ústavnosť tak, ako to bolo uvedené v sľube pána rezidenta,“ zdôraznil.

Duriš odmietol, že by sa v minulosti nezaoberal ústavným právom. „Notárska činnosť, napríklad aj na súde som prichádzal do styku s ústavným právom. Súd ochraňuje aj ústavnosť, každý jeden, aj okresný, aj krajský, aj najvyšší, teda všetky súdy, a takisto aj notár preventívnou spravodlivosťou ochraňuje ústavnosť,“ vysvetlil.

Danko: Jeden z dvojice Laššáková alebo Mamojka sa nemal stať sudcom

Jeden z dvojice Jana Laššáková a Mojmír Mamojka sa nemal stať ústavným sudcom, lebo obaja boli parlamentom zvolení ako uchádzači o jeden uvoľnený post na Ústavnom súde (ÚS) SR a prezident Andrej Kiska si mal z nich vybrať. Vyhlásil to predseda NR SR a líder SNS Andrej Danko, ktorému je ľúto, že ich menovaniu nedokázal zabrániť.

Viac o téme: SúdnictvoMojmír MamojkaJana LaššákováÚstavný súdAndrej KiskaMiroslav Duriš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu