Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident nemôže vymenovať za ústavných sudcov Mamojku aj Laššákovú, tvrdí Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska by nemal vymenovať naraz za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. V liste ho na to upozorňuje predseda NR SR Andrej Danko, ktorý mu list zaslal dnes.

Ako povedal Danko dnes, v roku 2014 zanikol mandát trom sudcom ústavného súdu, a to Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu. NR SR zvolila podľa zákona ako kandidátov na ich miesta šesticu kandidátov - Imricha Valkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Ďuriša a Juraja Sopoligu. „Z týchto môže vybrať prezident troch kandidátov,“ povedal dnes Danko.

V roku 2016 sa skončilo funkčné obdobie Ľubomíra Dobríka. Na jeho miesto boli zvolení parlamentom dvaja kandidáti - Mojmír Mamojka a Jana Laššáková. „Sú to dve osobitné voľby a osobitné procesy, v ktorých nie je možné zamieňať kandidátov,“ zdôraznil Danko s tým, že prezidentovi zasiela list, aby zvážil pri vymenovaní nových sudcov jeho argumentáciu.

Danko oceňuje utorňajšie gesto prezidenta, že je pripravený vymenovať troch ústavných sudcov. „NR SR si splnila všetky svoje povinnosti, ale pán Mamojka a pani Laššáková nemôžu byť vymenovaní na mandáty, na voľbe ktorej sa nezúčastnili. Oni kandidovali na mandát Dobríka, teda na jeho mandát musí byť vymenovaný buď Mamojka, alebo Laššáková,“ uviedol Danko.

Rovnaký názor má aj podpredseda parlamentu Béla Bugár. „Prezident môže týmto aktom vyvolať u skupiny šiestich kandidátov názor, že boli poškodené ich práva. To môžu opäť napadnúť na ústavnom súde,“ uviedol Bugár dnes s tým, že v NR SR išlo o dve voľby a prezident mal z prvej zo šiestich kandidátov vybrať troch a z druhej, kde boli dvaja kandidáti, mal vybrať jedného nového sudcu.

„S ohľadom na rozhodnutia Národnej rady SR, ktoré boli prijaté v určitom čase a mieste, predseda Národnej rady SR žiada prezidenta o zváženie týchto skutočností pri výbere a vymenovaní sudcov Ústavného súdu SR na konkrétne uvoľnené miesta sudcov Ústavného súdu SR,“ uviedol Kostelník. Predseda parlamentu podľa neho vyjadril presvedčenie, že pri vymenovaní ústavných sudcov prezident zváži všetky okolnosti, a tak prispeje k plnej funkčnosti Ústavného súdu.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami Ústavného súdu SR. Prezident ich vymenuje tento týždeň vo štvrtok. Informoval o tom v utorok prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať.

Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov. Vyhlásil, že nález odmieta vykonať, pretože má podľa neho rad formálnych aj vecných chýb. Spor s Národnou radou SR sa napriek tomu rozhodol ukončiť, a to uplatnením svojej výlučnej právomoci.

Prvý senát Ústavného súdu v náleze konštatoval, že situáciu s menovaním ústavných sudcov vracia na úplný začiatok, t. j. všetci kandidáti navrhnutí prezidentovi Národnou radou od roku 2014 zostávajú kandidátmi na sudcovskú funkciu. Vyriešil tak hroziaci stav, kedy by Kiska na menovanie dvoch ústavných sudcov mal iba päť kandidátov, čo nie je dvojnásobné množstvo, ako predpokladá Ústava SR. „V konečnom dôsledku ide súčasne o to, aby prezident mal čo najširší výber kandidátov a aby tento výber mohol zostať úplný,“ zdôvodnil senát pod vedením Petra Brňáka.

Prezident: Pri Ústavnom súde je na rade vláda a parlament

Prezident SR Andrej Kiska ukončil spor ohľadom obsadenia uvoľnených miest sudcov Ústavného súdu SR. Tak reagovala hlava štátu na upozornenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), že prezident nemôže vymenovať súčasne za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú, pretože obaja kandidáti boli nominovaní na jedno sudcovské miesto

„Prezident Andrej Kiska ukončil tento spor, teraz je na rade vláda a Národná rada, a majú jedinečnú možnosť upraviť pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu,” uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan v reakcii na list, ktorý Kiskovi zaslal Danko.

Danko: Prezidenta som potreboval upozorniť, že nemá miešať jablká a hrušky

 

Prezident SR Andrej Kiska by nemal miešať hrušky s jablkami. Takto zdôvodňuje predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) rozhodnutie poslať prezidentovi list, v ktorom ho upozorňuje, že nemôže súčasne za ústavných sudcov vymenovať Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú.

"Pretože obaja boli vymenovaní na jedno sudcovské miesto a potreboval som ho nahlas upozorniť na nesúlad, ktorý nastal," povedal v stredu Danko na tlačovej konferencii v parlamente. Kiskovi odporučil, aby "možno prestal počúvať jeho poradcu Jána Mazáka", ten je bývalým predsedom Ústavného súdu (ÚS). Danko však ocenil Kiskovo rozhodnutie vymenovať troch sudcov ÚS.

Danko sa nebráni odbornému dialógu o zlepšení podmienok výberu ústavných sudcov. Nemá problém, aby sa v parlamentných výboroch v rámci vypočutia kandidátov zúčastnili aj predstavitelia Kancelárie prezidenta SR. Predsedovi parlamentu sa však nepáči, že Kiska komentoval odborné kvality navrhnutých kandidátov na ústavných sudcov. "Pretože nikto nebude spochybňovať rozhodnutie Národnej rady, lebo má kompetenciu navrhnúť kandidátov na sudcov ÚS. Každý, kto odíde z NR SR ako kandidát, už má honor a česť a nikto ich nemôže skúšať z toho, či ovládajú jazyk a či sú dostatočne vzdelaní," povedal Danko.

Viac o téme: ústavní sudcoviaAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu