Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké upratovanie u Fica: VIDEO Smeráci v tichosti rozhodli ešte pred snemom

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Očakávané zemetrasenie sa nakoniec neudialo, koniec Roberta Kaliňáka ani Jána Richtera neprišiel. Včerajšie rokovanie predsedníctva Smeru prinieslo odpoveď aspoň na jednu otázku - kto by mal vo funkcii podpredsedu strany nahradiť Mareka Maďariča.

Robert Fico pred novinármi potvrdil, že Maďariča sa vzdal funkcie, post ministra kultúry ale neopustil. „A ja som dnes, keďže je to moja kompetencia a nie kompetencia predsedníctva, oznámil, že prídem na rokovanie snemu s návrhom na Richarda Rašiho na podpredsedu strany Smer," uviedol. 

Perspektívny káder Raši

Raši, ktorý pred niekoľkými týždňami prekvapujúco prehral boj o post župana v Košiciach, je podľa Fica tvárou Smeru a je mimoriadne perspektívny káder do budúcnosti. Rašiho musia do funkcie zvoliť delegáti sobotňajšieho straníckeho snemu, ktorý sa uskutoční v Martine. Riešiť sa bude aj politický program strany.

„Na postoch ministrov nebudú žiadne ďalšie zmeny," ozrejmil premiér, pričom o politických nominantoch ostatných koaličných strán informácie nemal. Možné zmeny na postoch krajských predsedov strany Fico komentovať nechcel s odvolaním sa na to, že ide o vnútornú vec Smeru.

Richard Raši je tvár Smeru a navrhnem ho na podpredsedu strany

Robert Fico o situácii v Smere

Kaliňák: Nebolo to kvôli mne

Podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý prišiel na rokovanie priamo z Bruselu, tvrdí, že nevie, čo sa bude diať. Kaliňák si nemyslí, že Maďarič odstúpil kvôli nemu a zopakoval, že jeho na abdikáciu zo straníckej funkcie nikto nevyzval.

„Je to slobodná vôľa každého z nás," povedal o rozhodnutí Maďariča. O ministrovi kultúry sa vyjadril, že je vždy platný člen tímu, ktorý ale od roku 2009 toto rozhodnutie zvažoval už viackrát.

Robert Kaliňák po predsedníctve

Robert Kaliňák o rozhodnutí Mareka Maďariča

Vzácny človek, reaguje Podmanický

Maďarič je podľa žilinského krajského predsedu strany Jána Podmanického vzácny človek, ktorý pre Smer urobil kus dobrej práce. Ako povedal Podmanický, nebolo by dobré, aby Smer prichádzal o takýchto ľudí.

„Preto by sme sa mali vážne zamyslieť nad jeho dôvodmi a mali by sme urobiť všetko pre to, aby sa vrátil na vedúce pozície v Smere,“ uviedol Podmanický, ktorý v strane patrí k stúpencom Maďariča.

Kto bude namiesto Richtera?

Otázka generálneho manažéra je po rozhodnutí Jána Richtera skončiť zatiaľ v riešení. Súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny ale svoju rezortnú stoličku neopustí. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Peter Pellegrini - Foto: TASR / Marko Erd

„Možno to budem ja. Mám predstavu, že by som riadil stranu, keby to bolo možné," vyjadril sa Fico s úsmevom a doplnil, že o tom niekedy v budúcnosti rozhodne predsedníctvo. Rovnako tak aj prípadné zmeny na postoch krajských šéfov.

Richter ako generálny manažér teda končí, vo vláde ale ostáva.„Aj keby chcel odísť, budem ho presviedčať, aby zostal," poznamenal premiér. Vo funkcii so stopercentnou platnosťou ostáva aj minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák, ktorému Fico absolútne dôveruje.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer-SDMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu