Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf diplomacie Korčok: EÚ by mala držať otvorené dvere kandidátom na vstup do únie

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BUDAPEŠŤ - Budúcnosť Európskej únie, energetika a rozširovanie EÚ boli v pondelok v Budapešti hlavnými témami schôdzky šéfov diplomacií Vyšehradskej štvorky (V4), Bulharska, Grécka, Chorvátska, Rumunska, Slovinska a Srbska.

"Jednoznačne stojíme za tým, aby EÚ držala otvorené dvere, ale musia nám v tom pomôcť aj samotní kandidáti, a to v tom, že si budú robiť domáce úlohy," povedal po schôdzke zvolanej maďarským predsedníctvom vo vyšehradskom zoskupení slovenským novinárom štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Ako dodal, Slovensko je krajina, ktorá jednoznačne podporuje rozširovanie, a dobrou správou dnes určite je to, že táto téma sa opäť dostáva politicky na stôl, lebo v ostatných rokoch mala Únia veľa práce najmä sama zo sebou a práve rozširovanie sa dostávalo trošku na vedľajšiu koľaj.

"Za Slovensko som dnes povedal, že jednoznačne stojíme za tým, aby EÚ držala otvorené dvere, ale musia nám v tom pomôcť aj samotní kandidáti, a to v tom, že si budú robiť domáce úlohy. Vedia veľmi dobre, že musia robiť reformy v mnohých oblastiach, a verím, že počas nadchádzajúceho bulharského predsedníctva sa podarí celú túto agendu posunúť ďalej. Ale ľahké to nebude, hovoríme o tom otvorene, veľa závisí naozaj od toho, čo tieto krajiny doma urobia," konštatoval Korčok.

Viac o téme: SlovenskoMaďarskoBudapešťIvan KorčokVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu