Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gazdinky čakajú náročné Vianoce: Vajíčka stále chýbajú, situácia sa nezlepší, tvrdí Matečná

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Situácia so slepačími vajíčkami by sa na trhu na Slovensku mala zlepšiť po Vianociach. Uviedla to v sobotnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Situácia s maslom sa na trhu v SR pomaly upokojuje, ceny masla idú dole. Vajcia sú komodita, ktoré Slovensko vie zabezpečiť na 105 % svojej spotreby, 75 % vyrobených vajec sa spotrebuje doma a s 25 % vajec naši výrobcovia majú záväzky v iných krajinách," informovala.

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Je veľmi ťažké predpokladať, že do vianočných sviatkov sa situácia okolo vajec zlepší, pretože spotreba vajec v tomto období je veľmi vysoká, používajú sa na pečenie či varenie. Predpokladám, že s vajcami sa situácia zlepší po vianočných sviatkoch. Upozorňujem však, že slovenské vajcia sú tie, po ktorých je dopyt aj v susedných krajinách," zdôraznila.

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka však podľa Matečnej nemá dosah na riadenie cien vajec. "Určite nie, máme voľný európsky trh a keďže obchodníci nenakupovali slovenské vajcia a výroba je dostatočná, čo iné výrobcom vajec zostávalo, ako obrátiť sa na zahraničné trhy. A dlhodobé zmluvné vzťahy v zahraničí sa nedajú jednoducho pod hrozbou sankcie zrušiť," doplnila.

Viete, ako správne manipulovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zdôraznila, že slovenské vajcia nikdy neboli predmetom nejakej potravinovej kauzy. "Aj preto sú slovenské vajcia na okolitých trhoch veľmi žiadané. Zároveň si nemyslím, že by ľudia mali robiť nejakú nákupnú paniku a neprimerane sa predzásobovať," dodala podpredsedníčka vlády SR.

Viac o téme: Gabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu