Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výsledok kolektívneho vyjednávania považujú školskí odborári za pomstu premiéra

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Školskí odborári sú rozhorčení z výsledku kolektívneho vyjednávania a z negatívneho postoja vlády k návrhu na valorizáciu platov pedagogických i odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl v roku 2018. Zároveň varujú vládu pred celoštátnymi protestmi. Platy štátnych a verejných zamestnancov sa totiž okrem pedagogických pracovníkov od januára 2018 zvýšia o 4,8 percenta.

Členovia predsedníctva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) sa na štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Čadci zhodli na tom, že výsledok kolektívneho vyjednávania je pomstou predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) za to, že odborári odmietli podpísať memorandum o sociálnom zmieri a vzdať sa tak svojho ústavného práva na kolektívne vyjednávanie.

"Zdôrazňujeme, že predchádzajúce vlády, ani súčasná vláda neboli schopné vyčleniť dostatočné finančné prostriedky na zásadnú reformu školstva, čím vláda hazarduje s pozitívnym vývojom slovenskej ekonomiky v budúcnosti," upozorňuje OZPŠaV. Podpisom memoranda malo byť zaručené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020.

Školskí odborári vyzývajú vládu, aby schválila finančné prostriedky na valorizáciu platov uvedených skupín zamestnancov školstva v roku 2018. V opačnom prípade varujú, že na splnenie vládnych sľubov a presadenie zlepšenia pracovných podmienok všetkých zamestnancov školstva budú v roku 2018 organizovať celoštátne protestné aktivity.

Valorizácia tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl od 1. septembra 2017 bola podľa odborárov výsledkom rokovaní medzi zástupcami OZPŠaV na Slovensku, ministrom školstva a predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa začali ešte koncom roka 2016 a neznamenala predčasné splnenie programového vyhlásenia vlády v roku 2018. "Upozorňujeme, že finančné prostriedky na šesťpercentnú valorizáciu platov mala vláda pôvodne na tento účel vyčlenené od 1. septembra 2018," uviedli odborári.

S ukončením kolektívneho vyjednávania nesúhlasia ani Nové školské odbory (NŠO) a Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Spôsob, akým Konfederácia odborových zväzov SR a vláda SR vylúčili už druhý rok po sebe pedagogických a odborných zamestnancov z valorizácie platov v rámci uzatvárania kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, považujú za diskriminačný.

Robert Fico v októbri na konferencii strany Smer-SD v Nitre oznámil, že zvýšenie platov učiteľov bolo od 1. septembra 2017 a platiť bude počas celého roku 2018. Ďalšie zvyšovanie platov učiteľov podľa programového vyhlásenia vlády bude až 1. januára 2019. Fica mrzí, že sa nedohodli s učiteľmi, pretože im ponúkli rast miezd od septembra tohto roka do 1. januára 2020 na úrovni viac ako 26 percent. Zároveň skonštatoval, že nikomu neberú právo na štrajk, ale vláda pôjde v rámci zvyšovania miezd učiteľov podľa jej programového vyhlásenia.

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom, sa platy zvyšovali naposledy v septembri 2017 o šesť percent, od 1. septembra 2016 o šesť percent a v januári 2016 o štyri percentá.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu