Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNY ONLINE V Parlamente to vrie pre platy! Fico riskuje pád vlády, Bugár pripúšťa koniec

Parlament Zobraziť galériu (6)
Parlament (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Návrh vlády sa v zrýchlenom režime neuskutoční a politici si nestihnú zmraziť platy. Od nového roka si tak zrejme prilepšia o tisíc eur. Za zrýchlený režim hlasovalo len 32 poslancov. Väčšina opozičných, ale aj koaličných politikov bolo proti. Fico vyhlásil, že ak NR SR nezmení do konca roka svoje rozhodnutie, hlasovanie o platoch ústavných činiteľov spojí s hlasovaním o dôvere vláde.

18:50 Fico bude trvať na svojom

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude trvať na presadení zmrazenia platov ústavných činiteľov. Zdôrazňuje, že na zmrazení platov sa koaliční partneri dohodli. Fico mieni robiť poriadky vo svojom poslaneckom klube a verí, že tak urobia v tých svojich aj ďalší predsedovia politických strán. "Budem trvať na tom, aby sme toto zmrazenie platov presadili. Je to v rukách poslancov," uviedol v reakcii na dianie v parlamente Fico. Predseda vlády a Smeru-SD odmieta verejnosti vysvetľovať, prečo si poslanci Národnej rady SR zvyšujú o tisícku platy.

Fico: Budem trvať na tom, aby sme zmrazovanie platov poslancov presadili

17:38 Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák povedal, že SNS v žiadnom prípade nie je za veľké zvyšovanie platov. "Sme za rozumné riešenie, ktoré by zohľadňovalo platný právny stav," povedal.

17:35 Hrnko je proti zmrazovaniu platov

Na zmrazovanie platov nie je žiadny ekonomický dôvod, ekonomika šliape. Nemôžeme všetkým zvyšovať a ústavným činiteľom nie, lebo vzniká podozrenie, že asi majú aj iné príjmy. Jediným príjmom poslancov SNS je to, čo im prináleží v zmysle zákona, povedal to dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za SNS Anton Hrnko.

"A som aj osobne dotknutý, viete, že som pripravoval návrh zákona, ktorý by vyriešil mnohé dnes veľmi sporné veci," povedal s tým, že je neprijateľné, že generálni riaditelia sekcií ministerstiev majú vyššie platy ako ministri. Podľa neho sa nemôžu platy zmrazovať len z populistických dôvodov, ako to robili predchádzajúce vlády počas uplynulých rokov.

16:45 "Volebný termín nech je máj," vyhlásil na Facebooku novopečený trnavský župan Jozef Viskupič (OĽaNO) k tomu, že Fico chce spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vlády.

16:40 Fico zverejnil svoju reakciu na Facebooku

Fico zmrazovanie

16:33 Ak majú poslanci pocit, že majú mať vyššie platy, povinnosť finančne na ne prispievať by mala byť prenesená aj na politické strany, tvrdí to mimoparlamentné hnutie KDH.

16:27 "Ak teda premiér Fico vydieraním dosiahne zmenu postoja vládnych poslancov, bude to znamenať, že ich donútil k nezákonnému postupu," vysvetľuje Natália Blahová (SaS) a vyzýva koaličných poslancov, aby nepodľahli a zatrhli Ficovi "diktátorské maniere".

16:22 Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) konanie Fica označila za vydieranie. "Pritom na skrátenie legislatívneho konania nie je v tejto súvislosti najmenší dôvod. Nie je totiž splnená ani jedna z podmienok, ktoré tento mimoriadny procesný legislatívny postup umožňujú," uviedla.

16:16 Táto vláda nie je silná ani stabilná, myslí si Gábor Grendel. Podľa Jána Budaja sledujeme krízu dôvery vo vládnej koalícii.

MIMORIADNY ONLINE V parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

16:14 "Toto je banálny zákon. Je to znakom toho, že majú v koalícii rozvrat. Spojenie s dôverou použiť v takejto situácii znamená, že Robert Fico už nemá moc nad svojimi poslancami a nemá moc nad koaličnými partnermi," povedal líder OľaNO Igor Matovič. Ak vláda padne, podľa neho sa Slovensku uľaví.

MIMORIADNY ONLINE V parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

16:11 „Táto vláda je vládou škandálov, je neschopná a je nestabilná. V lete pre eurofondový škandál vypukla koaličná kríza, teraz si Robert Fico nevie zabezpečiť poriadok pri tak jednoduchom zákone, ako je zmrazovanie platov ústavných činiteľov," odkázala Veronika Remišová z OľaNO a dodala, že ak predseda vlády nevie spravovať túto krajinu, mal by to nechať tak.

MIMORIADNY ONLINE V parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

15:45 Vláda môže padnúť myslí si Bugár

Béla Bugár na tlačovke reagoval na vyjadrenia Roberta Fica. "Ja neviem, či sa dajú presvedčiť všetci poslanci, môže padnúť vláda," vyhlásil Bugár s tým, že pochybuje, či to platy stoja za takýto risk. "Nerozumiem tejto nervozite," ukončil Bugár. "Ja dúfam, že áno," reagoval na otázku, či je v koalícii všetko v poriadku. 

Bugár reakcia na platy

Bugárovi dnešné Ficove vyhlásenie pripadá ako znásilnenie. "Dvadsaťšesť poslancov zo Smeru nesúhlasilo s jeho návrhom. Parlament nemôže byť slúžkou podriadenou vláde. Najskôr musíme rokovať s poslancami, ktorí musia cítiť aj podporu od vlády a nielen, že vláda očakáva, že za všetko budú hlasovať," konštatoval Bugár.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

15:15 Je to Ficov problém

Podpredseda SNS Anton Hrnko nepodporí zmrazovanie platov ústavných činiteľov napriek tomu, že premiér Robert Fico (Smer-SD) je ochotný spojiť to s hlasovaním o dôvere vlády. Na premiérovo vyjadrenie o spájaní s dôverou povedal len toľko, že "je to jeho problém".

MIMORIADNY ONLINE V parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

15:00 Smer-SD vládu pre platy podľa Miroslava Číža (Smer-SD) nepoloží. "Vnímame rozmanitosť názorov ako krásu. Základný imperatív je, že sa musíme dohodnúť," povedal Číž v reakcii na otázku, či pre platy poslanci Smeru-SD položia vládu. Pokiaľ premiér naozaj spojí hlasovanie s dôverou vláde, budú sa tým poslanci podľa Číža musieť zaoberať. "Ak to pán premiér tak cíti, musíme sa tým zaoberať," zdôraznil. Na otázku, či to tak cíti aj on, povedal, že to je ťažká otázka.

Číž: Predpokladám, že bude diskusia na túto tému a nájdeme riešenie

Číž nie je za neustále zmrazovanie platov. Pripomenul, že Ústavný súd to označil za protiústavné, keď zmrazovanie napadli sudcovia, ktorým sa teda platy nezmrazujú. Bol by za prijatie komplexného riešenia. "Aby bolo prijateľné pre spoločnosť aj pre nás," doplnil.

14:50 Ide o unáhlené rozhodnutie

Edita Pfundtner (Most-Híd) hovorí, že o premiérovom vyjadrení sa poradia v klube, považuje ho však za unáhlené. Pfundtner hovorí, že o premiérovom vyjadrení sa poradia v klube, považuje ho však za unáhlené. "Mal by sa spýtať svojich poslancov, prečo hlasovali, ako hlasovali," uviedla. Poslankyňa preferuje systémové riešenie platov, a nie ich neustále zmrazovanie. Komplexné riešenie by podľa jej slov malo prísť do parlamentu čo najskôr. Na otázku, či nehrozí koaličná kríza, uviedla, že si počká na ďalšie premiérovo vyjadrenie a situáciu bude riešiť poslanecký klub.

14:30 Práve prebieha grémium, na ktorom všetci šéfovia poslaneckých klubov rokujú o zmrazovaní platov.

13:44 Fico chce spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde

K hlasovaniu NR SR o zmrazení platov ústavných činiteľov sa vyjadril aj predseda vlády Robert Fico. "S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1000 eur za absolútne neprípustné. Očakávam, že NR SR ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde. Zároveň som pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom."

Rokovanie o zmrazovaní platov nebude v zrýchlenom konaní

Rokovanie parlamentu o zmrazení platov niektorých ústavných činiteľov sa napriek návrhu vlády neuskutoční v zrýchlenom režime. Len 32 poslancov totiž podporilo skrátené legislatívne konanie, ktoré kabinet Roberta Fica (Smer-SD) odôvodňoval hroziacimi hospodárskymi škodami. Keďže neprešlo, zmrazenie nemôže byť účinné už od januára.

Zmrazovanie platov

Platy sú zamrazené od roku 2008, kedy bola kríza. Tento rok to prvý raz nestihli a od januára by si mali prilepšiť približne o tisíc eur, čo je suma vyššia než priemerná hrubá mzda na Slovensku (944 eur). Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Bratislavskí poslanci majú dohromady 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia poberajú aj funkčné príplatky. Ak by si poslanci platy opäť nezmrazili, narástli by približne o tisíc eur.

Kaliňák očakáva horúcu diskusiu

Kaliňák zmrazovanie

"O tomto ešte bude horúca diskusia, so včerajším rozhodnutím parlamentnu nemôže byť človek spokojný," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. "Poslanci majú na to iný názor ako vláda, čo nie je dobré." Zároveň dodal, že je lepšie ísť cestou nových pravidiel.

Zrýchlený režim poslanci nepodporili

Zrýchlený režim podporili len poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mostu-Híd. Návrh na skrátené konanie sa nepáčil viacerým opozičným poslancom. "Vláda ho odôvodňuje tým, že vraj hrozia značné hospodárske škody. Ak by teda poslanci, prezident a členovia vlády dostávali plat, ktorý predpokladá zákon, podľa vlády by vznikli značné hospodárske škody. Vláda vlastne tvrdí, že tieto platy sú v podstate hospodárska škoda. A tí, ktorí skrátené konanie podporia, stotožnia sa s tvrdením, že platy poslancov, členov vlády aj prezidenta sú hospodárskou škodou pre štát," povedal Ondrej Dostál (SaS).

Zároveň sa pýtal, či je naša ekonomika v kríze a či sú verejné financie rozvrátené. "Ak áno, potom nám nehovorte, v akom dobrom stave je ekonomika. Neexistujú žiadne zákonné dôvody na skrátené legislatívne konanie," odkázal Dostál s tým, že návrh je populistický a pokrytecký. Erik Tomáš (Smer-SD) označil Dostálovo vystúpenie za prázdne reči. "Rovno povedzte, že chcete zvýšiť plat o 1000 eur a nevyhovárajte sa na nejaké procedúry. Ste chamtiví, chcete vyššie platy," odkázal.

Platy sa nedajú zmrazovať donekonečna

Pri zmrazovaní platov nastala zrejme komunikačná chyba, minimálne v poslenckom klube. Zdôraznil minister kultúry Marek Maďarič. "Donekonečna sa platy nedajú zmrazovať a nakoniec treba sa možno vrátiť spätne k situácii, kedy to bolo prijaté a bol to, povedal by som, taký akt solidarity, keď bolo obdobie finančnej ekonomickej krízy," povedal Maďarič s tým, že sa ocitli v zvláštnej situácii.

Maďarič, zmrazovanie platov

Ide o neschopnosť vlády

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka odkázal, že Obyčajní skrátené konanie nepodporia, údajne hroziace hospodárske škody totiž považuje za nezmysel. "Ide o neschopnosť vlády. Je to predvídateľná, nie nečakaná situácia. Mohlo sa to predložiť v septembri, aby to prešlo riadnym legislatívnym procesom," povedal s dôvetkom, že vláda svojimi rozhodnutiami spôsobuje hospodárske škody krajine ustavične.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je dlhodobo presvedčená, že celú situáciu okolo platov ústavných činiteľov treba riešiť novou právnou úpravou, kde sa nastaví východisková situácia a tá bude platiť do budúcnosti. "Predpokladám a pevne verím, že budúci rok sa takýmto ad hoc riešeniam vyhneme a prijmeme systémové riešenia do budúcnosti," uviedla.

Koalícia pripúšťa zmenu zákona

Pravidelné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by mohla nahradiť nová úprava ich odmeňovania, pripustili to koaliční poslanci. Vedia predstaviť, že by mali po novom zdanený celý plat. Dnes sa im paušálne náhrady nezdaňujú. "Budeme musieť urobiť to, že sa možno už v januári budeme musieť zaoberať zmenou zákona. Hovorí sa aj o tom, že napríklad paušálne príplatky by sa mali zdaniť," povedal podpredseda Národnej rady SR a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Podobný názor má aj podpredseda parlamentu a poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. Za systémovú zmenu odmeňovania ústavných činiteľov je aj SNS. V neustálom zmrazovaní platov nevidí cestu, národniari preferujú systémové riešenie. Podľa aktuálnej novely majú platy ústavných činiteľov zostať zmrazené aj v roku 2018. Štát by tak mal v budúcom roku ušetriť 4,1 milióna eur. Tento krok má pomôcť aj postupnému znižovaniu deficitu a dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu. Zrýchlený režim kabinet zdôvodňuje tým, že by štátu hrozili značné hospodárske škody.      

Viac o téme: Béla BugárAndrej DankoNárodná rada SRZmrazovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu