Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Otvorili stretnutie vlád 16 krajín: Fica čaká schôdzka s čínskym premiérom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BUDAPEŠŤ - Podpora ekonomickej spolupráce a výmena skúseností v oblasti výskumu a inovácií budú hlavnými témami šiesteho stretnutia vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny, ktoré otvorili v pondelok v budapeštianskej redute Pesti Vigadó.

Na schôdzku pricestoval aj predseda vlády SR Robert Fico. Premiéri zúčastnených krajín budú spoločne rokovať o možných infraštruktúrnych projektoch a kooperácii v rôznych odvetviach spoločného záujmu. Po skončení schôdzky sa slovenský premiér v pondelok večer bilaterálne stretne s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, informoval komunikačný odbor Úradu vlády SR.

Predseda čínskej vlády priletel s delegáciou do maďarského hlavného mesta v nedeľu popoludní. Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta ho privítal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Počas štvordňovej návštevy čínskeho hosťa, v rámci ktorej sa bude konať aj obchodné a finančné fórum, a v utorok bude čínsky premiér rokovať dvojstranne aj s Orbánom, budú v Budapešti platiť sprísnené bezpečnostné opatrenia a viaceré dopravné obmedzenia. Okolie Reťazového mosta (Lánchíd) polícia úplne uzatvorí.

Význam formátu SVE16 + Čína spočíva v posilňovaní vzájomnej spolupráce a dialógu. Slovensko podporuje konkrétne projekty v oblasti investícií, vedy a výskumu s dôrazom na posilnenie vývozu európskych krajín do Číny.

Základy pre spoluprácu stredo- a východoeurópskych krajín s Čínou vytvorilo hospodárske fórum, ktoré sa v maďarskej metropole uskutočnilo už v roku 2011. Prvé stretnutie na úrovni predsedov vlád Číny a SVE16 s cieľom posilniť spoluprácu najmä v hospodárskej oblasti hostila v apríli 2012 poľská Varšava, ostatné rokovanie skupiny sa uskutočnilo minulý rok v Lotyšsku - v Rige.

Členmi SVE16 sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česko, Čierna Hora, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

Viac o téme: Robert FicoSVE16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu