Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko: Bez silného Ruska nie je možný mier vo svete

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bez silného Ruska nie je možný mier vo svete, pričom Rusko je súčasťou svetovej bezpečnosti - či sa to niekomu páči, alebo nie. V prejave v pléne dolnej komory ruského parlamentu to v stredu vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Danko zdôraznil, že Slovensko je zodpovedným a konštruktívnym členom medzinárodného spoločenstva, pričom mier a stabilitu v Európe i vo svete nie je možné trvalo budovať bez spolupráce so svetovými veľmocami. 

"Považujem preto za nevyhnutné udržiavať otvorenú komunikáciu. Slovanské národy východnej Európy musia byť mostom na komunikáciu a zlepšovanie vzťahov v celej Európe. Preto sme tu, aby sme zlepšili vzťahy a pomohli," povedal Danko poslancom ruskej Štátnej dumy. 

Napriek zložitej medzinárodnopolitickej situácii Slovensko podľa šéfa parlamentu vníma Ruskú federáciu ako mimoriadne významného partnera. "Musíme stavať na tom, čo nás spája, bez ideologických bariér," povedal Danko a dodal, že v súčasnom svete prevláda negativizmus. "V tejto situácii nie je ľahké budovať mosty, omnoho viac pozornosti sa venuje tým, ktorí ich rúcajú," uviedol Danko.

Ruským poslancom pripomenul, že parlamenty oboch krajín vytvoria spoločnú komisiu zameranú na prehlbovanie hospodárskych vzťahov. "Rusko predstavuje pre Slovensko jedného z najdôležitejších obchodných partnerov a hospodárska spolupráca je dlhodobou  prioritou našich vzťahov," povedal Danko.

V prejave ďalej ocenil konkrétne kroky v posilnení spolupráce v oblasti  vzdelávania. Týka sa to chystaného vzájomného uznávania vysokoškolských diplomov, posilnenia výučby ruštiny na Slovensku a slovenčiny v Rusku a rozšírenia možností výmenných pobytov študentov. "Nie je žiadnym tajomstvom, že študovať na vašich univerzitách je otázka prestíže," podotkol Danko. Išlo o historicky prvé vystúpenie slovenského politika pred plénom ruskej Štátnej dumy. 

Viac o téme: MierRuskoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu