Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lajčák si odbehol na chvíľu na Slovensko a hneď sa nahneval: Drsný odkaz Kiskovi a Dankovi

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia nemajú potrebu prekonzultovať s rezortom diplomacie svoje zahranično-politické vystúpenia. Povedal to po rokovaní vlády na margo pripravovaného prejavu predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) v ruskej Štátnej dume a prezidenta SR Andreja Kisku v Európskom parlamente.

Lajčák

Na margo Danka Lajčák poznamenal, že nepozná obsah jeho vystúpenia. „Bol by som rád, keby som ho poznal. Ale ani prezident, ani predseda parlamentu svoje vystúpenie nekonzultovali, a to nie je v poriadku. Stalo sa mi to prvý raz,” priznal Lajčák. „Minister Lajčák zrejme nemá dosť informácií zo svojho rezortu, keďže väčšinu času trávi v New Yorku," uviedol v reakcii na tieto vyjadrenia Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Riziko je podľa jeho slov v tom, že máme jednotnú zahraničnú politiku. „Ja verím, že obe vystúpenia pôjdu v jednotnom smere,” poznamenal. Lajčák zároveň tvrdí, že vystúpenie v parlamente je v diplomatickej praxi považované za česť. „Je to v poriadku. Je to v absolútnej línii s našou zahraničnou politikou,” povedal.

To, že predseda Štátnej dumy je na sankčnom zozname, Lajčák ako problém nevidí. „Vystúpením v parlamente vzdávate úctu občanom danej krajiny. Je to miešanie hrušiek s jablkami. Duma nie je na žiadnom sankčnom zozname,” dodal.

Andrej Danko je na oficiálnej návšteve Moskvy. Dnes vystúpi s prejavom v pléne Štátnej dumy. Podľa jeho slov pôjde o historický okamih, keďže doteraz na pôde Štátnej dumy nevystúpil žiaden zo slovenských politikov.

Prezident SR Andrej Kiska zase odcestoval na jednodňovú pracovnú cestu do Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Na plenárnom zasadnutí prednesie na obed príhovor ako v poradí druhý prezident SR – po Rudolfovi Schusterovi, ktorý sa europoslancom prihovoril v máji 2001, keď bolo Slovensko kandidátskou krajinou na členstvo v Európskej únii.

Kiska a jeho vystúpenie

Kiska sa dnes na úvod svojho vystúpenia poďakoval predsedovi EP Antoniovi Tajanimu za pozvanie vystúpiť v pléne europarlamentu a pripomenul, že načasovanie nemohlo byť lepšie, lebo Slováci o dva dni oslávia deň, keď „sme urobili naše prvé kroky k demokracii”, keď najmä mladí ľudia a študenti otvorili dvere Nežnej revolúcii.

„Keď sa pokúšam pochopiť to, čo sme dosiahli od 17. novembra 1989, takmer sa mi nechce veriť, ako ďaleko sme sa dostali,” povedal, hrdý na to, že v pléne EP stojí ako „prezident hrdého, slobodného a demokratického štátu - člena EÚ - ktorého občania sa môžu voľne pohybovať po celom kontinente a používať rovnakú menu ako krajiny z opačnej strany železnej opony.

Upozornil, že nič z toho by nebolo možné bez atraktívnej vízie európskeho projektu, ktorá Slovenskej republike pomohla stať sa „súčasťou Západu”, a v tejto súvislosti Slovensko označil za úspech európskej integrácie.

Odmieta neustále obviňovanie Bruselu

Prezident s odkazom na nárast pesimizmu a nebezpečenstvo populizmu, nacionalizmu a extrémizmu v EÚ uviedol, že netreba podceňovať tento fenomén, avšak nesúhlasí s myšlienkou, že v architektúre EÚ sú základné nedostatky, ktoré vedú „k bezútešnej budúcnosti”. Zdôraznil pritom, že odmieta „obľúbenú hru” na obviňovanie Bruselu vždy, keď to poslúži na prekrytie niektorých naliehavých problémov domácej politickej scény.

„Dovoľte mi poukázať na to, kde vidím slabinu pri presadzovaní projektu EÚ. (...) Fakty hovoria o úspechoch európskej integrácie. Protieurópski populisti a extrémisti nás nemôžu poraziť v ponuke riešení na zlepšenie života našich občanov. Ale príliš často to vyzerá, že nás bijú svojou neobmedzenou sebadôverou a vášňou. Potrebujeme silnejšie vedenie, väčšiu dôveru a oddanosť, keď konáme a hovoríme v mene EÚ,” uviedol.

EÚ vraj nie je potápajúca sa loď

Dodal, že to platí aj pre Slovensko, a pripomenul spoločné vyhlásenie s predsedom parlamentu a premiérom, ktoré dôrazne zakotvuje naše členstvo v EÚ bez akejkoľvek alternatívy pre budúcnosť našej krajiny. Upozornil, že slovenskí vrcholoví politici nebudú používať dvojaký jazyk v zahraničí a doma o rozhodnutiach EÚ, aby to nemohli zneužívať populisti.

Kiska dodal, že nesúhlasí s názormi, že EÚ je „potápajúca sa loď”, a nežiada radikálnu reformu spôsobu riadenia Únie, lebo najnaliehavejšie problémy možno vyriešiť dokončením toho, čo sme začali pred 60 rokmi, čo platí pre eurozónu, Schengen a jednotný trh.

Migračná kríza naštrbila dôveru

Ohľadom migračnej krízy priznal, že naštrbila vzájomnú dôveru medzi členmi EÚ, dodal však, že je našou morálnou povinnosťou pomáhať deťom, ženám a mužom, ktorí utekajú, aby si zachránili svoje životy. „Slovensko by nikdy nemalo váhavo prejavovať solidaritu s našimi priateľmi a partnermi v EÚ,” odkázal.

Podľa Kisku SR otvorene hovorí, že chce byť v jadre európskej integrácie, ale odsúdil zbytočné diskusie o viacrýchlostnej Európe.

Slovenská republika je podľa neho zástancom toho, aby EÚ mala ambicióznejšiu zahraničnú a bezpečnostnú politiku a nezohrávala iba úlohu štedrého dobrodinca, ktorý pomáha celému svetu. „EÚ sa potrebuje premeniť na silnejšieho globálneho hráča,” povedal a ocenil, že Slovensko podpísalo dohodu o bezpečnostnej spolupráci (PESCO).

Bezprostredné hrozby

Upozornil, že pri európskych obranných projektoch by krajiny EÚ mali konať spoločne proti bezprostrednej hrozbe, ktorú predstavuje ruská propaganda a informačná vojna. „Bola by škoda nechať európsky projekt zlyhať kvôli našej neschopnosti zastaviť šírenie podvodov a falošných správ,” skonštatoval.

Upozornil, že táto propaganda má dosah na náš každodenný život, šíri chaos, oslabuje našu stabilitu a podkopáva dôveru ľudí v inštitúcie. Ocenil, že EP vlani schválil uznesenie o ruskej propagande, čo „bol odvážny a veľmi potrebný prvý krok.

Kiska v závere vyjadril podporu Slovenska integračným ambíciám krajín západného Balkánu a Gruzínska, a podporil územnú integritu Ukrajiny, pričom s odkazom na postoj medzinárodného spoločenstva voči Rusku uviedol, že Moskva musí rešpektovať princípy medzinárodného práva.

Reakcia Danka na vyhlásenie Lajčáka

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude po návrate z návštevy Ruska žiadať vysvetlenie od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Danko chce vysvetlenie toho, čo považuje za "nehorázne komentovanie" vystúpenia predsedu NR SR v ruskej Štátnej dume. Uviedla to šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. "Pán predseda (Danko) nevidí žiaden dôvod, prečo by mal svoj prejav konzultovať s ministrom," uviedla pre Čižmáriková.

Rusko je súčasť svetovej bezpečnosti, tvrdí Danko

Bez silného Ruska nie je možný mier vo svete, pričom Rusko je súčasťou svetovej bezpečnosti, či sa to niekomu páči, alebo nie. V prejave v pléne dolnej komory ruského parlamentu to v stredu vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Danko zdôraznil, že Slovensko je zodpovedným a konštruktívnym členom medzinárodného spoločenstva, pričom mier a stabilitu v Európe i vo svete nie je možné trvalo budovať bez spolupráce so svetovými veľmocami.

„Považujem preto za nevyhnutné udržiavať otvorenú komunikáciu. Slovanské národy východnej Európy musia byť mostom na komunikáciu a zlepšovanie vzťahov v celej Európe. Preto sme tu, aby sme zlepšili vzťahy a pomohli," povedal Danko poslancom ruskej Štátnej dumy.

Napriek zložitej medzinárodnopolitickej situácii Slovensko podľa šéfa parlamentu vníma Ruskú federáciu ako mimoriadne významného partnera. „Musíme stavať na tom, čo nás spája, bez ideologických bariér," povedal Danko a dodal, že v súčasnom svete prevláda negativizmus.

„V tejto situácii nie je ľahké budovať mosty, omnoho viac pozornosti sa venuje tým, ktorí ich rúcajú," poznamenal. Ruským poslancom pripomenul, že parlamenty oboch krajín vytvoria spoločnú komisiu zameranú na prehlbovanie hospodárskych vzťahov.

„Rusko predstavuje pre Slovensko jedného z najdôležitejších obchodných partnerov a hospodárska spolupráca je dlhodobou prioritou našich vzťahov," povedal Danko. V prejave ďalej ocenil konkrétne kroky v posilnení spolupráce v oblasti vzdelávania.

Týka sa to chystaného vzájomného uznávania vysokoškolských diplomov, posilnenia výučby ruštiny na Slovensku a slovenčiny v Rusku a rozšírenia možností výmenných pobytov študentov. „Nie je žiadnym tajomstvom, že študovať na vašich univerzitách je otázka prestíže," podotkol Danko.

Viac o téme: Andrej DankoMiroslav LajčákAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu