Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na obrnené vozidlá treba vypísať transparentnú medzinárodnú súťaž, povedal Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a solidarita (SaS) a hnutie OĽaNO-NOVA žiadajú okamžité zastavenie obchodu na dodávky obrnených vozidiel typu 4x4 aj 8x8 pre slovenskú armádu a vypísanie transparentnej medzinárodnej súťaže, kde jednou z podmienok bude aj účasť slovenských firiem. Poslanec Ľubomír Galko (SaS) tiež žiada úplné odtajnenie celého obchodu tak, ako je to v iných krajinách, kde sa dajú zistiť podrobnosti o výzbroji armád.

„Na utajovanie nie je ani najmenší dôvod, okrem toho, že sa tu niekto chce opätovne a beztrestne nabaliť na pokútnych obchodoch,“ vyhlásil pred novinármi. Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) informoval, že opozícia chce na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť v utorok na budúci týždeň od ministra obrany Petra Gajdoša presné informácie o tomto obchode, v opačnom prípade požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na túto tému.

Galko pokladá za škandál, že zmluvu s fínskou stranou podpísalo ministerstvo obrany (MO) bez toho, aby o tom vopred informovalo verejnosť, bez schválenia vládou, bez vedomia premiéra, výboru pre obranu a bezpečnosť, ako aj najvyššieho veliteľa ozbrojených síl, prezidenta Slovenska. Vyzval preto ministra Gajdoša, aby zverejnil, akým spôsobom vybralo MO fínskeho partnera a jeho vozidlo Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal tento výber a aké boli konkurenčné ponuky.

V tejto súvislosti sa tiež spýtal, ako je možné, že štátna spoločnosť Konštrukta-Defence podpísala kontrakt s fínskou stranou na výskum a vývoj obrneného vozidla už pred niekoľkými mesiacmi. SaS i OĽaNO chcú, aby sa do výroby obrnených vozidiel zapojili aj slovenské firmy. „Musia to byť však reálne výrobné firmy a nie konštrukčné kancelárie, ktoré o výrobu ani nezavadili a vezmú si podstatnú časť zisku,“ vyhlásil Galko.

Ministerstvo obrany (MO) chce do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur. V prípade vozidiel 8x8 už MO podpísalo dohodu s fínskym rezortom obrany, na základe čoho slovenský podnik Konštrukta-Defence a fínsky štátny podnik Patria už vyvíjajú požadované časti týchto vozidiel, do výroby ktorých sa má zapojiť aj slovenský obranný priemysel.

Galko nemá podľa MO morálne právo na kritiku, lebo spôsobil medzinárodnú hanbu

Ministerstvo obrany (MO) SR odmieta, aby bola bezpečnosť Slovenska predmetom politického súboja a vytĺkania kapitálu zo strany opozície. MO to uviedlo v písomnom stanovisku v reakcii na výzvu SaS a OĽaNO, aby minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) odtajnil nákup bojových obrnených vozidiel.

Bývalý šéf rezortu obrany a podpredseda SaS Ľubomír Galko nemá podľa súčasného vedenia ministerstva morálne právo na kritiku súčasného rezortu, odkazuje tlačový odbor MO SR. Ten tvrdí, že po Galkovi ostalo v rezorte obrany "viac škody ako osohu a vojakom po ňom nezostalo nič len medzinárodná hanba po škandále odpočúvania a žiadny výstroj ani nová technika".

"MO SR všetky ďalšie informácie k procesu obstarania bojových vozidiel 8x8 a 4x4 poskytne v stredu (15.11.) po rokovaní vlády, považuje za dôležité, aby bola verejnosť o transparentnosti celého procesu informovaná," povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Minister obrany Peter Gajdoš bude o projekte tiež informovať poslancov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Capáková poukázala na to, že hoci má Galko "plné ústa transparentnosti a dodržiavania zákonov", doteraz nevysvetlil, prečo predal funkčné samopaly v priemere po deväť eur za kus, pričom nové zbrane tohto typu stoja v priemere 3000 eur a viac za jeden kus. "A navyše ozbrojené sily musia dnes na úkor inej modernizácie nakupovať náhradné dielce, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie ako cena jedného kusa, ktorú zobchodoval pán Galko," dodala.

Viac o téme: SaSĽubomír GalkoObrnené vozidloOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu