Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Generálny prokurátor prehovoril o tajnom stretnutí: VIDEO Jeho verzia v klamstvách Kisku a Fica

Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (4)
Jaromír Čižnár (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor zvolal tlačovku, na ktorej prehovoril o stretnutí prezidenta Kisku a premiéra Fica. Musel reagovať, pretože sa mu správanie vysokopostavených nepáči a je mu to nepríjemné. Takéto obvinenia odmieta a považuje za smutné a absurdné, že ho do sporu zatiahli. Čižnár nevie, aký bol impulz, že ho do tejto kauzy zatiahli.

Čižnár reagoval na vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku a premiéra Roberta Fica. "Malo byť stretnutie mňa, prezidenta, vtedajšieho šéfa SIS a pána premiéra v roku 2016. V roku 2016, opakujem. Povedal som, že na takomto stretnutí som nebol a nemohol som byť ani ovplyvňovaný. Toto stretnutie v roku 2016 nebolo. Určite som sa v tejto zostave s týmito pánmi nestretol. Tieto tvrdenia si vyprosujem," vyhlásil Čižnár na dnešnej tlačovej konferencii.

Pozrite si tlačovku generálneho prokurátora

Čižnár nikdy netvrdil, že neboli iné stretnutia, na ktorých boli aj šéf vtedajšej SIS, Kiska a Fico. Kiska podľa neho povedal dotyčným o svojich problémoch v druhej polovici roka 2015. "Jedno stretnutie bolo druhej polovici roku 2015, kde sme sa bavili o viacerých spoločenských témach," priznal generálny prokurátor.

Generálny prokurátor prehovoril o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

"Pán premiér vedel minimálne od roku 2015 od týchto problémoch." Čo si povedali medzi sebou Kiska s Ficom, to Čižnár nevie. "Je smutné, že ma do toho zatiahli," povedal Čižnár. Čižnár však nevie, či si Fico pomýlil roky, keď hovoril o tom, že Kiska mu sám prezradil problémy jeho firmy.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na stretnutí mu mal Kiska oznámiť, že sa obáva o objektivitu vyšetrovania. "Zistil, že firma jeho a jeho brata je vyšetrovaná s nejakými daňovými činmi. Povedal, že má obavu, že toto vyšetrovanie nebude objektívne, vzhľadom na to, že ide o jeho osobu." Zdôraznil, že necítil zo strany prezidenta žiaden tlak.

Povedal mu, že za prokuratúru ho ubezpečuje, že takéto obavy mať nemusí. Kiska sa ho pýtal, či si myslí, že to bude objektívne, na to mu Čižnár odpovedal, že áno, bude to objektívne. "Bola to zbytočná obava prezidenta ako bude prebiehať vyšetrovanie," vyhlásil Čižnár. Čižnár vylúčil to, že by Kiska od neho prosil službu.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico pred pár dňami obvinil Kisku, že si chcel u Čižnára vybaviť vyšetrovanie kauzy okolo jeho firmy KTAG. Kiska vyhlásil, že Fico klame. Čižnár takisto odmietol, že by si u neho Kiska hocičo vybavoval. "Hovoril som, že mám obavu, že to môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe, nič viac," povedal Kiska s tým, že si je istý, že sa proti nemu zneužíva vládna moc. Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma generálna prokuratúra.

Smeráci: Fico hovoril pravdu

Onedlho po tlačovke Čižnára zareagovala aj strana Smer. "Po dnešných vyjadreniach generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára už neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že predseda vlády hovoril pravdu. Generálny prokurátor potvrdil, že prezident Andrej Kiska osobne informoval predsedu vlády o svojich daňových problémoch. Zároveň priznal, že sa prezident trikrát u neho zaujímal o stav vyšetrovania vo svojej súkromnej kauze, čo je z titulu jeho funkcie neprípustné. Pre upokojenie situácie v spoločnosti by bolo najvhodnejšie, aby prezident zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho daňovej povinnosti a financovania prezidentskej kampane," tvrdia smeráci v tlačovej správe.

Viac o téme: Jaromír ČižnárKTAGAndrej Kiskat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu