Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štátny sviatok vzniku Československa vyvolal drsné hádky v parlamente: Ach...to sú perly ducha!

Eduard Beneš Zobraziť galériu (2)
Eduard Beneš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Deň vzniku Československa (ČSR) v roku 1918 si Slovensko na rozdiel od Česka nebude pripomínať štátnym sviatkom. Slovenský parlament včera významnou väčšinou odmietol návrh niekoľkých poslancov opozície, aby medzi sviatkami zaradili 28. októbra. Diskusiu sprevádzali slovné boje poslancov.

Návrh povýšiť na Slovensku 28. október z pamätného dňa na štátny sviatok, a to na úkor sviatku dňa prijatia národnej ústavy, nepodporili pri hlasovaní nielen poslanci koalície, ale ani časť opozície. Len 31 zo 130 prítomných poslancov hlasovalo za návrh, najmä poslancov dvoch najsilnejších opozičných strán SaS a OĽaNO. Svoj návrh zdôvodnili tým, že až vznikom Československa sa slovenský národ stal štátotvorným národom a že pre Slovensko znamenalo založenie ČSR vôbec prvé územné a štátne vymedzenie a základ moderného ekonomického, sociálneho, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja.

"Česká politická reprezentácia nikdy (nechápala), ani dnes nechápe Československo ako vznik nového štátov Čechov a Slovákov. Chápe to ako obnovenie českej štátnosti, ku ktorej bolo pripojené Slovensko. Vy chcete, aby tento parlament schválil zákon, kde sa bude hlásiť k obnovenej českej štátnosti? Veď je to smiešne," povedal poslanec Národnej socialistickej národnej strany a kritik Anton Hrnko v Poslaneckej snemovni.

Proti novému sviatku sa postavila aj krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorá sa netají sympatiami k vojnovému slovenskému štátu.

"Oslavovať 28. október znamená oslavovať český sviatok. Československo vzniklo, bez toho, aby sa k tomu Slováci vyjadrili. Slováci sa pridali až 30. októbra 1918," povedala poslankyňa ĽSNS Natália Grausová o Martinskej deklarácii, ktorou sa slovenskí predstavitelia pripojili k ČSR. Tvrdila tiež, že ČSR neuznávala existenciu ani práva slovenského národa a že česká krajina si na úkor Slovenska riešila sociálnu otázku.

Grausová v prejave v snemovni tiež označila jedného zo zakladateľov ČSR a jej neskoršieho prezidenta Eduarda Beneša "vierolomným, nečestným, duševným a morálnym úbožiakom" a v súvislosti s povojnovým odsunom nemecky hovoriaceho obyvateľstva z Československa "masovým vrahom".

Podobná iniciatíva na zaradenie 28. októbra medzi štátne sviatky už v minulosti stroskotala na nesúhlase slovenského parlamentu. ČR a Slovensko sa už skôr dohodli na spoločných oslavách 100. výročia vzniku ČSR, ktoré pripadne na budúci rok.

Viac o téme: Sviatok28. októberČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu