Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spor v koalícii nebol taký vážny, aby skončila vláda, vyhlásil podpredseda SNS Zelník

Štefan Zelník
Štefan Zelník (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Spor medzi koaličnými stranami nebol taký vážny, aby preň skončila vláda. V prijatom dodatku ku koaličnej zmluve sa dohodli jasné pravidlá komunikácie, rokovania pred zasadnutiami vlády a koaličné rady. Iná alternatíva pre Slovensko než dnešná koalícia v súčasnosti neexistuje. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) a poslanec NR SR Štefan Zelník.

"Keby boli predčasné voľby, prehral by v prvom rade občan, pretože chaos, ktorý by tu vznikol, si nevie nikto ani predstaviť," vyhlásil Zelník, podľa ktorého by sa voľby zrejme skončili rovnako a možno by nikto nebol schopný zostaviť vládu. "Myslím si, že pre Slovensko nie je iná alternatíva," uviedol podpredseda SNS.

"Bola to pravá vládna kríza, v ktorej nešlo o hodnoty, ale o obchod, boj o moc a preferencie," povedala poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Natália Blahová. Za stranu SaS vyjadrila presvedčenie, že s jej odborníkmi a programom sú pripravení prevziať zodpovednosť. "Predstavitelia súčasnej koalície sa boja predčasných volieb," konštatovala Blahová, podľa ktorej cítia nespokojnosť občanov a vedia, že "karty by boli rozdané" inak.

Podpredseda klubu Smeru-SD Miroslav Číž si myslí, že veľká časť spoločnosti sa vážne bojí alternatívy v podobe zoskupenia strán súčasnej opozície. "Nepochybne, súčasná koalícia je nesmierne dôležitá pre túto krajinu, sme vo veľmi zložitom období aj medzinárodne. Táto koalícia vie garantovať krajine stabilitu," zdôraznil Číž s tým, že zostava koalície vyžaduje hľadanie foriem spolupráce, veľa kompromisov a pri zložitých situáciách dochádza k tomu, že záujmy strán sa dostávajú do kolízií. "Lídri strán chápu, že Slovensko teraz potrebuje stabilnú vládu, ktorá bude minimalizovať konflikty," podotkol podpredseda Smeru-SD. 

Poslanec NR SR za OĽaNO–NOVA Jozef Viskupič pripomenul, že pri vypovedaní koaličnej zmluvy zaznela aj požiadavka na nové programové vyhlásenie vlády. "Výpoveď koaličnej zmluvy priniesla na Slovensko chaos, škriepky a hru na odbočenie od hlavnej témy," povedal a poukázal pritom na eurofondovú kauzu na ministerstve školstva. "Vládna koalícia sa pohádala, pretože sa hralo o to, komu zostane čierny Peter," dodal Viskupič. Vyjadril sa aj k dohodám koalície o spolupráci na okresných a krajských úrovniach, pričom politické nominácie považuje OĽaNO–NOVA za "rakovinu spoločnosti". "Riešením koaličnej krízy je organizácia okresných politbýr, ktoré majú definovať odborníkov na základe straníckej knižky," myslí si poslanec za OĽaNO–NOVA.      

Podľa Zelníka sú politické dohody na okresných a krajských úrovniach dôležité pre riadenie krajiny a prijímanie konsenzu už na úrovni okresov a krajov. "Ako chcete riadiť štát, ak nemáte vertikálne prepojenie?" položil otázku. Číž v tejto súvislosti povedal, že alternatívu k dnešnej koalícii predstavujú tri internetové strany, bez regionálnych a miestnych štruktúr. "Politika v štáte má vertikálnu štruktúru a je potrebné vytvárať jednotiace rámce, aby jednotlivé úrovne neboli neustále v konfliktoch, aby sa zjednocovali pohľady na veci," vyhlásil s tým, že politické nominácie sú elementárnou formou zastupiteľskej demokracie.

 

Viac o téme: SNSŠtefan ZelníkKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu