Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská republika je v jadre EÚ, tvrdí Mihók

Peter Mihók
Peter Mihók (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Účasť Slovenska v tzv. jadre EÚ sa stala jednou z top tém slovenskej politiky za posledné mesiace. Bolo by však dobré, keby sa vyjasnili niektoré základné pojmy. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Ako uviedol v rozhovore pre TASR, filozofia jadra vychádza z akejsi dvoj- alebo trojrýchlostnej Európskej únie. "Priznám sa, ja som absolútny odporca dvoj- aj viacrýchlostnej EÚ, pretože si myslím, že tým vlastne kapituluje Európska únia ako celok pred cieľmi, ktoré máme dlhodobo stanovené, pretože integrácia znamená, že všetci členovia, ktorí sú v integračnom zoskupení, sú vzájomne prepojení, majú rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Ináč tá integrácia stráca zmysel," povedal Mihók.

Podľa neho, ak sa urobia rôzne úrovne integrácie, tak sa vlastne priznáva neúspech pôvodnej myšlienky. "Európska únia si toho zobrala na seba viacej, ako dokáže uniesť. Napríklad príliš razantné rozširovanie počtu členov často o krajiny, ktoré sa prijímali s prižmúrenými očami. My sme ešte museli napĺňať kritériá, ktoré boli tvrdé. Avšak potom EÚ, podľa môjho názoru, upustila od tvrdosti kritérií. Dnes síce má nebývalý počet členov, na strane druhej ich kvalita sa zhoršila, a tým pádom noví členovia nie sú schopní napĺňať všetky politiky, ktoré Únia v súčasnosti má," tvrdí predseda SOPK.

To isté, ako podčiarkol, však platí aj o samotných politikách. Podľa neho sa nachádzame v situácii, kedy neoficiálne priznávame, že integrácia nefunguje podľa pôvodného plánu, a preto musíme vytvárať nejakú novú štruktúru v rámci integrácie.

"Chcem jednoznačne zdôrazniť, že Slovenská republika je v jadre Európskej únie. Čiže my sa nemáme kde v súčasnosti prebojovávať, pretože SR je vo všetkých rozhodujúcich politikách EÚ zahrnutá a je aktívna. Naviac, SR patrí medzi tie krajiny EÚ a eurozóny, ktorá aj napĺňa kritériá. O jadre hovoria krajiny, ktoré nemajú rozpočtovú politiku v súlade s požiadavkami, majú nekontrolovateľnú dlhovú službu a pritom sú to hlavní protagonisti a vidia sa byť v jadre, ale sami nespĺňajú kritériá. Čiže, ako bude to samotné jadro fungovať, keď jeho základ budú tvoriť krajiny, ktoré najmä v oblasti eura, nenapĺňajú kritériá stanovené EÚ," zaujíma sa Mihók.

Ako ďalej povedal, EÚ sa dostáva do veľmi pofidérnej situácie. Je jadro iba politickým riešením problémov súčasnej EÚ, alebo jadro má byť riešením lepšej efektívnosti, alebo lepšieho pôsobenia integrácie ako takej.

"Podľa môjho názoru by sme v prípade jadra nemali urobiť čisto politickú tému, ale mala by to byť téma ekonomická, viac odborná. Je potrebné urobiť serióznu analýzu toho, čo EÚ, EK alebo Rada bude požadovať od tých, čo by mali byť v jadre a či aj tieto politiky ako tie predchádzajúce, sú v súlade s našimi záujmami. Myslím si, že takáto debata tu zatiaľ neprebehla," uzavrel Mihók.
 

Viac o téme: Peter MihókJadro EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu