Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko má oficiálne novú ministerku školstva: Kiska vymenoval Martinu Lubyovú

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval Martinu Lubyovú (nominantka SNS) za ministerku školstva. Bývalá riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied vo funkcii ministra školstva nahradila Petra Plavčana (nominant SNS), ktorého na čele rezortu dočasne zastupovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Prezident pozval Lubyovú na krátke stretnutie už v utorok, aby sa porozprávali o tom, ako vidí rezort školstva. Po stretnutí za základné úlohy novej ministerky označil zastavenie úpadku vzdelania a zastavenie morálneho rozkladu ministerstva. „Je to ťažká politická úloha, pretože k mnohým opatreniam treba aj politickú vôľu partnerov,“ povedal Kiska.

Martina Lubyová bola v minulosti riaditeľkou Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), naposledy pôsobila ako zástupkyňa riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied (SAV). Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko meno novej ministerky potvrdil v pondelok. Novinárom povedal, že chce do funkcie vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť upokojiť a hľadať konsenzus. Ako dodal predseda vlády Robert Fico, bol by rád, keby sa nová ministerka zúčastnila už na stredajšom zasadnutí vlády.

Lubyová chce intenzívny kontakt s Bruselom

Nová ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce pokračovať v začatej školskej reforme a čo najskôr vyriešiť problém pri eurofondoch v oblasti vedy a výskumu. Uviedla to po dnešnom menovaní v prezidentskom paláci.

„Momentálne by som sa chcela zamerať na intenzívny kontakt s Bruselom. Ísť do Bruselu, možno už budúci týždeň, stretnúť sa tam s kompetentnými ľuďmi a zistiť priamo na mieste, čo nám vyčítajú, ako to vieme odstrániť, aby sme čo najskôr dokázali spriechodniť čerpanie týchto prostriedkov,“ uviedla. Nanovo chce nastaviť aj hodnotiace kritériá pri posudzovaní eurofondových projektov. Zároveň plánuje zrušiť problematickú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj a čo najskôr vypísať novú.

V oblasti školskej reformy chce pokračovať v začatom. Má v pláne sa stretnúť s tvorcami dokumentu Učiace sa Slovensko, následne ho predložiť na rokovanie vlády a pripraviť prvý akčný plán. „Akčný plán bude akýmsi nástrojom na vybratie tých prioritných oblastí, ktoré sú najdôležitejšie a ktoré sú už konsenzuálne odkonzultované s tými komunitami, ktorých sa týka,“ dodala.

Ďalšou prioritou sú podľa nej aj platy učiteľov a zamestnancov v školstve, kde chce rozvíjať dialóg. „Budem sa snažiť naozaj, aby ten náš dialóg bol kultivovaný, aby sme naozaj mohli naplniť to, čo je sľúbené v programovom vyhlásení vlády a aby sme sa nemuseli rozprávať s učiteľmi v uliciach,“ zdôraznila. Venovať sa podľa vlastných slov chce aj oblasti športu.

Prezident dnes vymenoval Martinu Lubyovú za novú ministerku školstva. Na tomto poste nahradila Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Danko ju nemusel dlho presviedčať

"Situácia je vážna, takmer krízová, viem, že nebudem mať sto dní na to, aby som sa oboznamovala s rezortom." Na dnešnom stretnutí s novinármi to povedala nová ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, ktorú do funkcie vymenoval prezident Andrej Kiska.

Martina Lubyová predstavila štyri kľúčové oblasti, ktorým sa chce venovať ihneď po príchode na ministerstvo. Ministerka sa chce v prvom rade zamerať na program Učiace sa Slovensko, ktorý je rozpracovaný. „Chcela by som dať signál, že podporujem kontinuitu, podporujem to, aby sa program, ktorý bol vytvorený širokým spektrom inštitúcií a organizácií, naďalej implementoval,“ povedala Lubyová a dodala, že sa chce stretnúť s tvorcami programu a pokiaľ nebude potrebné zapracovávať nové pripomienky, predloží ho na schválenie vláde a nechá vypracovať akčné plány. „Program je veľmi široký a momentálne nemáme financie ani kapacity na to, aby sme ho en bloc okamžite uplatnili,“ vysvetlila ministerka a dodala, že akčný plán bude nástrojom na vybranie prioritných oblastí.

Ďalším dôležitým bodom bude podľa Lubyovej sociálny dialóg a zvyšovanie platov učiteľov a pracovníkov rezortu školstva. „Tu by som chcela uplatniť svoje predchádzajúce skúsenosti z Medzinárodnej organizácie práce, kde som sa desať rokov zaoberala vecami tripartity a sociálneho dialógu,“ povedala a dodala, že dialóg bude kultivovaný, aby bolo možné splniť to, čo je sľúbené v programovom vyhlásení vlády.

Tretou prioritou je pre Lubyovú veda a výskum, predovšetkým eurofondy a ich čerpanie. „Momentálne by som sa chcela zamerať na intenzívny kontakt s Bruselom. Ísť tam, možno už budúci týždeň, stretnúť sa s kompetentnými ľuďmi a zistiť priamo na mieste, čo nám vyčítajú a ako to čo najskôr odstránime, aby sme dokázali spriechodniť čerpanie tých prostriedkov a zároveň sa doma pozrieť na hodnotiace kritériá a nastaviť ich tak, aby to bolo transparentné a objektívne hodnotenie,“ naznačila svoje najbližšie plány Lubyová a dodala, že problematická výzva bude zrušená. Andrej Danko ministerku požiadal, aby bola nová výzva najtransparentnejšia, ako sa len dá.

Ako štvrtý bod ministerka spomenula šport a naznačila, že sa chce postarať o to, aby bol šport na Slovensku čo najviac dostupný. Zameria sa tak aj na rozvoj športu v školách, v krúžkoch a v regiónoch, aby sme nemali iba elitné družstvá, ale aby sa všetci občania Slovenska dostali na športoviská a mohli sa venovať kvalitnej športovej činnosti.

Nová ministerka podotkla, že nie je členkou Slovenskej národnej strany (SNS), ale s touto stranou má spoločné národné cítenie. Napriek tomu, že polovicu svojej pracovnej kariéry strávila v zahraničí, chcela sa vrátiť na Slovensko a žiť tu aj so svojou rodinou. Predseda SNS Andrej Danko ju preto nemusel veľmi presviedčať, aby ponuku Slovenskej národnej strany prijala. „Od roku 2010 som pracovala v akademických kruhoch a zistila som, že pokiaľ tu chcem zostať žiť a pracovať, treba uskutočniť niektoré reformy,“ povedala Lubyová a dodala, že keď nejaké zmeny nastanú, budú to zmeny k lepšiemu. „Ľudia nám nebudú odchádzať z rezortu, nebudú odchádzať z republiky. Je potrebné sa o tieto zmeny pokúsiť,“ povedala nová ministerka.

Viac o téme: MinisterkaAndrej KiskaMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu