Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konšpirácie či nedôvera voči vede trápia aj otázku klimatickej zmeny, Sólymos

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konšpirácie, popieranie zjavných faktov či nedôvera voči vedeckým poznatkom už nie sú privilégiom hŕstky ľudí so sklonmi nikdy nikomu a ničomu neveriť. Uviedol to dnes šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) pred premiérou filmu bývalého amerického viceprezidenta Al Gora o klimatických zmenách v Bratislave.

Poukázal, že popieranie a zľahčovanie dosahov klimatickej zmeny nie je riešením. "No existuje ešte horšia vec, ako klimatickú zmenu popierať. A to plne si jej riziká uvedomovať, nič nerobiť a teda zostať ľahostajný," dodal minister. Podľa jeho vyjadrení prijatie parížskej klimatickej dohody sa stalo medzníkom v boji proti klimatickej zmene.

Premietanie najnovšieho Gorovho dokumentárneho filmu "An Inconvenient Sequel: Truth to Power" sa konalo v priestoroch Vysokej školy múzických umení. Al Gore v ňom divákom približuje klimatické a ekologické problémy súčasnosti. Na premiére sa zúčastnil minister Sólymos, štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla, americká filmová producentka Carolyn Hendersonová a viacerí zástupcovia odbornej verejnosti.

Gore v roku 2000 kandidoval v amerických prezidentských voľbách, ale tesne ho porazil republikán George W. Bush. Po tomto neúspechu sa začal naplno venovať ochrane klímy. Jeho predchádzajúci dokumentárny film o klimatickej zmene Nepríjemná pravda z roku 2007 ocenili dvoma Oscarmi. V tom istom roku Gore získal spoločne s Medzivládnou komisiou pre klimatickú zmenu (IPCC) Nobelovu cenu za mier.

Viac o téme: László Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu