Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko pobúril prípad ničenia sovietskeho pamätníka: Ruskí nacisti vs. teroristi z Daeš

Ľuboš Lorenz Zobraziť galériu (5)
Ľuboš Lorenz

BRATISLAVA - Čin kontroverzného výtvarníka vyvolal obrovskú pozornosť. Za strhávanie symbolov komunizmu Ľuboš Lorenz trpko zaplatil niekoľkými dňami v policajnej väzbe - a rozdelil tak Slovensko na dva tábory.

Lorenz bol zadržaný ešte minulý týždeň v stredu, keď z pamätníka oslobodenia Košíc sovietskými vojakmi, ktorý je v centre mesta, strhával z preglejky kosáky a kladivá. Polícia na miesto dorazila niekoľko momentov po tom, ako Lorenz začal.

Strážcom zákona vysvetľoval, že dáva dole symboly režimu, ktorý je zakázaný, no nepomohlo to a skončil v policajnej väzbe. Tam strávil štyri dni. Ako uviedol advokát Roman Frnčo, ktorý ho najskôr zastupoval, Lorenz sa sťažoval na niekoľko vecí, ktorými mu mala polícia znepríjemňovať život.

Ľuboš Lorenz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Ľuboš Lorenz po prepustení z väzby

„Klientovi boli odobrané šnúrky na topánkach a tak sa musel po polícii presúvať v topánkach bez šnúrok. Klient negatívne vnímal, že policajti sa mali k nemu správať neúctivo – prejavovať rôzne grimasy, drobné naschvály, posmešne s ním komunikovali, pri eskorte na celu policajti neboli ochotní mu posunúť sedadlo, ktoré ho tlačilo, na políciu ho priviedli zadným vchodom, aby ho nevideli protestujúci či vo vyšetrovacej miestnosti sa nachádzali nálepky značky Thor Steinar, ktorá je spájaná s extrémistickými hnutiami," napísal Frnčo na Facebooku.

Obhajobu neskôr prevzal Daniel Lipšic, ktorý sa kvôli prípadu vrátil urýchlene z dovolenky. Ako uviedol včera na sociálnych sieťach, trestné stíhanie Lorenza bolo podľa neho „nielen nezákonné, ale aj nesprávne"

Podpora ľudí a politikov

Z postupu polície a prokuratúry bolo poburené množstvo ľudí. S postojom výtvarníka súhlasili a kosák a kladivo dávajú na rovnakú úroveň, ako sú symboly nacizmu ako napríklad hákový kríž. 

Na stranu Lorenza sa postavili mnohí opoziční poslanci. Podporu mu vyjadril liberáli Ľubomír Galko a Martin Poliačik, Viera Dubačová, Zuzana Zimenová či šéf KDH Alojz Hlina, ktorý bol svojsky protestovať priamo pred bytom Roberta Fica - priviezol mu tam stroboskop, ktorý blikal celú noc.

Kritizovali aj poslanci koaličnej strany Most-Híd. Peter Kresák, ktorý je zároveň aj ústavný právnik, napísal, že nerozumie košickým prokurátorom a dodal, že by sa k tomu mal vyjadriť ich nadriadený. Postup prokuratúry spochybnila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

„Toto je na disciplinárne konanie proti príslušným policajtom a na vyradenie dozorujúceho prokurátora. Prokuratúra je monokratická, teda je priamo zodpovedný aj generálny prokurátor Čižnár," napísal zas František Šebej.

Kiska: Nerozumiem tomu

Do prípadu sa dokonca vložil aj prezident Andreja Kiska. Volal s generálnym prokurátorom Jaroslavom Čižnárom a na Facebooku kritizoval postup polície aj prokuratúry. „Veľmi prísny postup polície a prokuratúry voči pánovi Lorenzovi je veľmi zvláštny najmä preto, že v mnohých iných prípadoch sa tak nepostupovalo. Nerozumiem tomu," čudoval sa a dodal, že vysvetlenie si zaslúži nielen on, ale aj verejnosť.

Lorenz sa z väzenia dostal napokon až v sobotu po neutíchajúcom spoločenskom tlaku. Výtvarníka prepustili krátko predpoludním po tom, čo prokurátor na neverejnom zasadaní súdu stiahol návrh na uvalenie vyšetrovacej väzby. 

„Návrh na väzbu bol vzatý späť. Slúžil iba na moje zastrašenie a znepríjemnenie života. Naďalej som obžalovaný a stíhaný budem na slobode. Myslím si, že sa bez problémov obhájim, lebo to, čo som urobil, nebol trestný čin,“ povedal Lorenz krátko po prepustení.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Jaromír Čižnár

Účelová politizácia, tvrdí Čižnár

Ako informoval Čižnár, návrh na väzbu bol zrušený na základe zásahu generálnej a krajskej prokuratúry. Neskôr zaujal k celej kauze tvrdšie stanovisko - kritizuje účelovú politizáciu, ktorá je vraj evidentná z vyjadrení niektorých politikov.

„Ich vyjadrenia nemožno inak vnímať, ako o pokus o zasahovanie do právomocí orgánov činných v trestnom konaní v neskončenej trestnej veci, o ktorých nemôžu mať žiadne relevantné informácie," uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová.

Zároveň dodáva, že generálna prokuratúra sa ku kauze už nebude vyjadrovať až do skončenia sťažnostného konania, aby neprispela „k zvyšovaniu mediálneho a politického tlaku na orgány činné v trestnom konaní“.

Podľa Blahu sú to kriminálnici

Pochopenie pre čin však nenašiel smerácky poslanec a zanietený ľavičiar Ľuboš Blaha. Pustil sa do Lorenza aj do jeho kolegu Kalmusa. Obaja vraj opakovane porušujú zákon a dopúšťajú sa výtržníctva, no sú označovaní za umelcov.

„To je ako keby Hitlera po holokauste niekto označoval za "maliara Adolfa Hitlera" podľa jeho pôvodného povolania. Viete si predstaviť, že by niekto niekde napísal, že druhú svetovú vojnu rozpútali maliar Hitler a žurnalista Mussolini?" napísal na Facebooku.

Oboch ich prirovnal k teroristom z hnutia Daeš. „Budeme za "výtvarníkov" označovať aj teroristov z Islamského štátu či Talibanu, ktorí ničia staroveké pamiatky?! Budeme za "umelcov" označovať aj sfanatizovaných neonacistov, čo ničia židovské cintoríny?!dodal.

Status Ľuboša Blahu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Lubos Blaha)

Status Ľuboša Blahu

Viac o téme: Ľuboš Lorenz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu