Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda si na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie vybrala Hliváka

Miroslav Hlivák
Miroslav Hlivák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vláda SR si dnes vybrala ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Zvolila si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula a posunie ho na definitívne schválenie Národnou radou (NR) SR, pravdepodobne už na najbližšiu septembrovú schôdzu.

"Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, príde niekto s pohľadmi z praxe, niekto kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku," konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní vlády. Kabinet sa preto rozhodol pre kandidáta, ktorý neprichádza z prostredia samotného úradu.

Hlivák je právnik, ktorý počas dnešného verejného vypočutia na úrade vlády označil za tri základné piliere svojho projektu pre ÚVO profesionalizáciu úradu, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchovu novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania.

"Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák. Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania.

Hlivák zároveň odmietol, že by mal blízko k vládnej strane Most-Híd alebo že by sa v súvislosti s kandidatúrou na post šéfa ÚVO stretol s nejakým politikom. "So žiadnymi politikmi som sa o kandidatúre ani o mojom projekte nerozprával," uviedol po dnešnom verejnom vypočutí.

Predseda vlády sa súčasne poďakoval všetkým uchádzačom o post predsedu ÚVO. "Každý z nich priniesol celý rad zaujímavých návrhov, ako zlepšiť postavenie ÚVO, ako možno zjednodušiť verejné obstarávanie ako také, ktoré je dnes vnímané ako významná prekážka v podnikaní a ako nastavovať ďalšie kontrolné mechanizmy v boji proti korupcii," opísal Fico. Ak sa podľa jeho slov nový predseda, o ktorom bude definitívne rozhodovať parlament, dostatočne pozrie na projekty všetkých kandidátov, môže si pripraviť zaujímavý program na svoje pôsobenie.

O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Dvaja posledne menovaní sa zúčastnili aj na prvom kole výberu. 

Ani jeden z kandidátov, ktorí sa vtedy predstavili na verejnom vypočutí, však nezískal potrebný počet hlasov členov vlády. Úrad vlády preto vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO, s termínom do konca júla.

Viac o téme: ÚVOMiroslav Hlivák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu