Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa Remišovej by vláda mala prestať vydierať učiteľov a obmedzovať ich ústavné právo

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Robert Fico navrhuje zvýšenie platov učiteľom, avšak iba pod podmienkou, že sa zaviažu neštrajkovať do roku 2020. Podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) sú ústavné práva občanov nedotknuteľné a nemali by byť predmetom obchodu a vyjednávaní.

„Táto vláda absolútne nezvláda riadenie rezortu školstva. Viac ako rok sme sa zaoberali koncepciou Učiace sa Slovensko, ktorá odišla do stratena, potom prišiel škandál s eurofondmi, kde nám hrozí, že prídeme o 600 miliónov eur a po našom tlaku musel odstúpiť minister. Teraz zas Robert Fico podmieňuje zvýšenie platov učiteľov vzdaním sa ústavného práva, ktoré garantuje všetkým občanom ústava. Tento návrh je zo strany vlády arogantným pokusom zalepiť ústa učiteľom a nikdy nemal byť položený na stôl. Nehovoríme, že učitelia by mali štrajkovať každého pol roka, no brať občanom akékoľvek ústavné právo je neprijateľné,“ uviedla Veronika Remišová, podpredsedníčka výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. 

 Poslanec a učiteľ Miroslav Sopko uviedol, že učitelia nikdy bezdôvodne neštrajkovali, vždy to bol len krajný prostriedok na upozornenie problémov, ktoré vláda dlhodobo neriešila. „Aj teraz vidíme, že vzdelávanie je na okraji záujmu tejto vlády, a preto zobrať právo učiteľom, aby sa ozývali a upozorňovali na problémy, je veľmi nedôstojné a ponižujúce. Vláda by si mala uvedomiť, že zvýšením platov sa problémy v školstve nekončia. Potrebujeme reformu obsahu vzdelávania, výrazné investície do škôl, stovky škôl nemajú telocvične a deti nemajú kde cvičiť. Učitelia vždy budú bojovať za svojich žiakov a za dobré vzdelanie, či sa to vláde páči, alebo nie,“ uzavrel Sopko.

Viac o téme: ŠkolstvoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu