Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlasovanie SNS s opozíciou v parlamente môže mať fatálne následky, myslí si Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Koalícia by zrejme skončila, ak by Slovenská národná strana zdvihla v parlamente ruky za opozičný návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Naznačili dnes podpredsedovia strany Smer-SD Marek Maďarič a Peter Pellegrini.

„Vo všeobecnosti platí, ak by ktorákoľvek koaličná strana zahlasovala za pád člena vlády, tak je to koniec koalície,“ uviedol pri príchode na dnešné zasadnutie vlády Maďarič. Ten však zdôraznil, že ide stále o dohady a verejne nikto nepotvrdil pripravenosť národniarov podporiť v parlamente odvolanie Richtera. Na piatkovej (25.8.) Koaličnej rade mal podľa viacerých médií premiér Robert Fico (Smer-SD) odmietnuť požiadavku predsedu SNS Andreja Danka na odvolanie Richtera, na čo Danko reagoval tým, že SNS bude v parlamente hlasovať s opozíciou za jeho odvolanie. Podobne aj Pellegrini pripomenul, že to nebolo oficiálne potvrdené.

„Je to stále vraj, ale samozrejme, ja nebudem komentovať rozhovory koaličných rád, to si musia vysvetliť medzi sebou jednotliví lídri. Pre nás, zatiaľ, je určite jasné, že k inej zmene ako na ministerstve školstva, zatiaľ určite dôjsť nemieni,“ povedal podpredseda vlády. Podľa toho by však mohol mať takýto krok národniarov vážne dosahy. „Ja osobne si myslím, že to by bol veľmi negatívny signál a myslím, že by to asi veľmi vážne ohrozilo ďalšie možné fungovanie, pretože v koaličnej dohode je zakotvené, že nemali by prechádzať v parlamente hlasovania, kde by sa jedna z koaličných strán spojila s opozíciou, a už vôbec nie pri takejto vážnej téme, ako je odvolanie člena vlády,“ pripomenul.

„Ja si myslím, že to by mohlo mať fatálne následky,“ zdôraznil Pellegrini. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) označila informácie o tom, že niektorí poslanci SNS majú výhrady voči ministrovi Richterovi pre kauzu Čistý deň a nevylučujú hlasovanie s opozíciou pri jeho odvolávaní za "dohady". Matečná tiež nechcela hodnotiť pôsobenie Richtera na čele rezortu práce. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať, je to jeho rezort, je to nepatričné, aby som sa vyjadrovala asi k práci iných kolegov, oni sa tiež nevyjadrujú k mojej,“ odôvodnila.

Lídri koalície sa na ostatnej Koaličnej rade dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Podľa Maďariča ho bude za Smer-SD vyjednávať vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. „Ja tej kríze nerozumiem, tak neviem, či ešte trvá,“ odvetil Maďarič na otázku, či sa koaličná kríza už skončila. ,,Skôr by som povedal tak, že už by sa mohla skončiť, pretože si myslím, že každý máme dosť roboty pred sebou a treba nám ďalej plniť programové vyhlásenie, každý máme mnohé myšlienky, čo treba urobiť a táto atmosféra vôbec neprispieva tomu, aby človek mal chuť nejakým spôsobom sa pozerať dopredu,“ uviedol k tomu Pellegrini.

Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák verí, že traja lídri koaličných strán sa dohodnú. Diskusia podľa neho prinesie očakávané ovocie a zdôraznil, že tejto koalícii záleží na stabilite. Každý sa snaží, aby jeho program a postavenie bolo dostatočne viditeľné, dodal. Je však presvedčený, že debaty lídrov koalície budú rýchle, efektívne a úspešné.

Podpredsedovia Smeru potvrdili, že v komisii koaličných strán, ktorá má pripraviť dodatok ku Koaličnej zmluve, je za ich stranu vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. Za Most-Híd to je Ábel Ravasz.

Viac o téme: SNSNRSRPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu