Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé škrípanie v pravicovej koalícii? Komediálne protesty Hlinu nie sú naša šálka kávy

Predseda KDH Alojz Hlina vylial sto litrov mlieka na protest. Zobraziť galériu (5)
Predseda KDH Alojz Hlina vylial sto litrov mlieka na protest. (Zdroj: SITA/Marek Mrviš, Martin Medňanský, Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Iba pred týždňom oznámili strany KDH, OĽaNO a SaS spojenectvo v rámci župných volieb a predseda KDH Alojz Hlina sa stihol zviditeľniť. Vylial sto litrov ovčieho mlieka. Dôvodom bolo, že ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná uprednostnila akciu premiéra Roberta Fica pred dohodnutým stretnutím s ovčiarmi.

Na protest proti zrušeniu stretnutia s ovčiarmi vylial Alojz Hlina sto litrov ovčieho mlieka priamo pred poľnohospodárskym družstvom v Drahovciach. V tom čase sa tam nachádzala Matečná spolu s Ficom. Na komediálny výstup reagujú aj strany OĽaNO a SaS, s ktorými Hlina uzavrel koalíciu na župné voľby. Sú stotožnení s takýmto partnerom?

"Nie je to moja šálka kávy, ja osobne by som to nerobil a myslím, že ani ostatní ľudia z SaS. V prípade pána Hlinu to však toílerujem. Patrí to k jeho povahe a chápem jeho rozhorčenie," vyjadril sa k situácii Ľubomír Galko z SaS. Správanie ministerky však odsúdil.

"V každom prípade to čo spravila ministerka Matečná treba jednoznačne odsúdiť. To, že má dohodnuté stretnutie s ovčiarmi a uprednostní PR akciu len preto, lebo je to premiér. Je to jednoducho nekorektné," dodal na adresu Matečnej.

Predseda strany KDH Alojz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Martin Medňanský)

"Pán Hlina vylial mlieko preto, aby apeloval na vládu, že má venovať dostatočnú pozornosť ovčiarstvu. Podľa jeho slov, ak sa okamžite nezačne riešiť situácia v slovenskom ovčiarstve, tak sa nebude vylievať 100 litrov mlieka, ale tisíce litrov a slovenské ovčiarstvo zanikne. Takže keď je situácia taká vážna, jeho protest je potom na mieste," znie oficiálne stanovisko strany Sloboda a solidarita.

Predseda strany KDH Alojz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Martin Medňanský)

Hnutie OĽaNO-NOVA sa situáciu nekomentovať. Veronika Remišová sa však v krátkosti vyjadrila k spolupráci. "Pri našich akciách mlieko nevylievame, ani nikdy nebudeme plytvať potravinami. S KDH spolupracujeme v rámci župných volieb. O možnej spolupráci na celoslovenskej úrovni sa budeme rozhodovať až pred parlamentnými voľbami."

"Vo volebnom programe sme mali mnoho opatrení na riešenie krízovej situácie v poľnohospodárstve a snažíme sa ich v parlamente aktívne presadzovať. Sme presvedčení, že lepšia a adresnejšia podpora maloroľníkov by mohla priniesť nové pracovné miesta a celkovú obnovu poľnohospodárstva na Slovensku," dodala Remišová.

Predseda strany KDH Alojz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Martin Medňanský)

Politické strany SaS, OĽaNO a mimoparlamentné KDH majú dohodu na vzájomnej podpore kandidátov na predsedov vyšších územných celkov (VÚC). SaS postavila troch, OĽaNO dvoch, KDH jedného a dvojica uchádzačov je spoločná. Krajské voľby sa uskutočnia 4. novembra 2017.

Prvé škrípanie v pravicovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Jana Birošová)

V Bratislavskom kraji bude na šéfa VÚC kandidovať Juraj Droba (SaS), v Trnavskom Jozef Viskupič (OĽaNO), v Trenčianskom Renáta Kaščáková (SaS), v Nitrianskom Ján Greššo (spoločný), v Žilinskom Erika Jurinová (OĽaNO), Banskobystrickom Martin Klus (SaS), v Prešovskom Milan Majerský (KDH) a v Košickom Rastislav Trnka (spoločný). KDH Drobu aktívne podporovať nebude, nepostaví však vlastného uchádzača.

Najpodivnejšie Hlinove protesty

V minulosti ešte ako nezávislý poslanec OĽaNO sa preslávil napríklad zaparkovaním sovietskeho tanku pred vilu bývalého komunistického funkcionára Vasiľa Biľaka, vysypal hnoj pred Národnej rady SR, zamuroval vstup do budovy nebankovej inštitúcie či priviezol alobalový kontajner pred dom Roberta Fica.

 

Viac o téme: KDHĽubomír GalkoAlojz HlinaVeronika RemišováGabriela MatečnáOvčiari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu