Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko nesúhlasí s talianskym návrhom na presídlenie agentúr EÚ z Londýna: Je nerealistický

Peter Javorčík
Peter Javorčík (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensko nesúhlasí s návrhom Talianska "na poslednú chvíľu", ktoré chce pri presune dvoch európskych agentúr z Londýna dať väčší priestor Európskej komisii. Tá by mala vytvoriť akýsi užší zoznam finalistov uchádzajúcich sa o sídlo pre Európsku agentúru pre lieky (EMA) a Európsku bankovú agentúru (EBA). Uviedol to dnes vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Obe prestížne agentúry, ktoré zamestnávajú stovky odborníkov a majú aj nemalý dopad na ekonomiku mesta, v ktorom sídlia, budú musieť opustiť Londýn do konca marca 2019, na kedy je stanovený odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

Javorčík v tejto súvislosti vyjadril nádej, že národní lídri sa vo štvrtok počas pracovnej večere na summite EÚ dohodnú na konečnej verzii kritérií na presídlenie oboch agentúr a tiež o spôsobe hlasovania pri výbere budúcich sídiel pre ne. Pripomenul, že návrh, ktorý majú premiéri a prezidenti pripravený, má podporu väčšiny členských krajín Únie, proti sú len tri či štyri krajiny.

"Kľúčové je, že obsahuje nielen kritériá, ale aj konkrétny proces ako dospieť k rozhodnutiu," opísal Javorčík dokument, o ktorom budú rokovať lídri na summite. Zdôraznil, že je nevyhnutné čo najskôr dospieť k rozhodnutiu v tomto smere, aby nové sídla agentúr boli známe už v októbri tohto roku a aby bolo dostatok času na ich presídlenie.

"Chceme, aby boli rešpektované nielen kritériá nepretržitého fungovania agentúr, ale aj to, čo my zdôrazňujeme, že agentúry by mali byť primárne presídlené do krajín, ktoré zatiaľ agentúry nemajú," spresnil slovenský diplomat. Bez agentúr je momentálne päť členských krajín EÚ - Bulharsko, Cyprus, Chorvátsko, Rumunsko a Slovensko.

Javorčík uviedol, že na prvý pohľad je navrhnutý trojkolový systém hlasovania komplikovaný, ale považuje ho za vhodný. V prvom kole bude mať každá z 27 členských krajín k dispozícii po šesť hlasov, pre každú z agentúr. Tri hlasy pridelí prvému preferovanému mestu, dva hlasy druhému a jeden hlas tretej kandidatúre. Po sčítaní všetkých hlasov prvé tri krajiny postúpia do druhého kola, kde už každá krajina bude mať právo iba jedného hlasu. Ak po hlasovaní v druhom kole niektorá krajina získa nadpolovičnú väčšinu hlasov, získava sídlo konkrétnej agentúry, ak nie, tak do posledného tretieho kola postupujú dve krajiny s najväčším počtom hlasov.

O agentúru EMA, ktorú by slovenská vláda chcela presídliť do Bratislavy, sa zaujíma aj ďalších 20 členských krajín EÚ, všetci záujemcovia však musia poslať oficiálnu žiadosť na adresu Európskej komisie, aj s podrobnou technickou špecifikáciou, najneskôr do 31. júla. Javorčík pripomenul, že eurokomisia následne urobí akýsi súhrn všetkého, čo každá krajina ponúka, ale nebude hodnotiť kandidátov.

To však chce dosiahnuť Taliansko, ktoré v utorok navrhlo nový systém, podľa ktorého by Európska komisia mala urobiť akýsi užší výber šiestich kandidátov spomedzi všetkých uchádzačov o agentúry. O víťazoch pre obe agentúry by následne mala rozhodnúť Rada EÚ kvalifikovanou väčšinou. "Tento návrh nie je realistický z hľadiska jeho funkčnosti," poznamenal Javorčík.  

Na otázku o pripravenosti SR na "súťaž" o sídlo EMA, Javorčík odpovedal, že v prvom rade musíme predložiť dobrú ponuku, ktorá bude špecifikovať, kde má byť sídlo agentúry, zdôrazní dobré spojenia Bratislavy so svetom aj s odkazom na viedenské letisko a ktorá musí brať do úvahy aj kritérium medzinárodných škôl pre deti zamestnancov agentúry. "Tých kritérií je viac a budeme musieť na ne reagovať," dodal slovenský diplomat. 

Viac o téme: Peter Javorčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu