Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci prelomili pri regulačnej novele veto prezidenta Kisku

Poslanci počas 18. schôdze Národnej rady SR Zobraziť galériu (3)
Poslanci počas 18. schôdze Národnej rady SR (Zdroj: Foto: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Slovensko bude mať definitívne nový zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Poslanci NR SR totiž prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil vládnu novelu regulačného zákona poslancom na opätovné prerokovanie. Poslanci schválili novelu aj napriek výhradám prezidenta bez zmien.

Vďaka novele by sa malo posilniť postavenie vlády pri činnosti a kontrole Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na základe novely totiž ministerstvá hospodárstva a životného prostredia znova získajú kompetenciu vyjadrovať sa k cenovým rozhodnutiam úradu. Podľa novely bude taktiež menovanie šéfa ÚRSO už len v rukách vlády. Doteraz ho menoval na návrh vlády prezident SR.

Rezort hospodárstva sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu a rezort životného prostredia pri cenách za vodu. Ak bude mať jedno z ministerstiev pripomienky a úrad ich neakceptuje, bude ich musieť zverejniť. Menovanie šéfa ÚRSO vládou, ako aj vstupovanie ministerstiev do procesu schvaľovania cien energií kritizovali firmy, zamestnávatelia a obchodné komory v pripomienkovom konaní, ako aj opoziční poslanci a samotný prezident SR.

Poslanci počas 18. schôdze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Ľudovít Vaniher)

Podľa schválenej novely už nebude môcť predseda ÚRSO zastávať aj funkciu šéfa Regulačnej rady, ktorá pôsobí na úrade ako kontrolný a odvolací orgán. Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členovia rady a vymenuje ho prezident SR. Regulačná rada bude mať šesť členov. Troch členov bude nominovať Národná rada SR a troch vláda.

Regulačný úrad bude musieť podľa novely vypracovávať dopadové štúdie pri akejkoľvek zmene svojej cenovej regulácie. Úrad bude mať povinnosť porovnať vplyv navrhovanej novej cenovej regulácie s existujúcim stavom. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu musia byť známe dopady na jednotlivých odberateľov. ÚRSO bude mať dvoch podpredsedov. Tých bude na návrh predsedu menovať vláda. Cenové rozhodnutia už bude musieť po novom podpísať aj jeden z podpredsedov. Inak nebudú platné.

Po definitívnom schválení regulačnej novely by mal vyvrcholiť proces výberu nového predsedu ÚRSO. Toho by mala vybrať komisia zložená z predstaviteľov najvýznamnejších zamestnávateľských zväzov – AZZZ , RÚZ a Klubu 500, ZMOS-u za samosprávy a ministerstva hospodárstva. Nový šéf regulačného úradu by mal byť známy začiatkom leta.

Poslanci počas 18. schôdze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Ľudovít Vaniher)

Veto prezidenta Kisku prelomili aj pri volebnom práve

Poslanci NR SR prelomili veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Novelou sa obmedzuje možnosť vyhlásenia doplňujúcich volieb do orgánov samosprávy miest a obcí tak, že voľby by bolo možné vyhlásiť len do 31. októbra 2017, pričom riadne voľby sa majú uskutočniť až na jeseň 2018.

Podľa prezidenta v prípade nadobudnutia účinnosti schválenej novely hrozí, že orgány samosprávy miest a obcí (starostovia obcí a mestských častí, primátori miest, obecné, miestne a mestské zastupiteľstvá) nebudú pracovať v kompletnom zložení aj takmer deväť mesiacov, čo je v rozpore s platnou a účinnou zákonnou úpravou.

Hlava štátu považuje takéto obmedzenie konania doplňujúcich volieb za neopodstatnené a za obmedzujúce výkon aktívneho volebného práva i pasívneho volebného práva garantovaného Ústavou Slovenskej republiky. Preto navrhoval, aby zákonodarný orgán pri opätovnom prerokovaní vypustil príslušné ustanovenie zo schváleného zákona.

Členovia vlády sa nezúčastnia na vystúpení prezidenta v parlamente

Členovia vlády sa v stredu nezúčastnia na vystúpení prezidenta Andreja Kisku v Národnej rade SR, kde prednesie správu o stave republiky. Ako vo vyhlásení informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, prezident vystúpi v parlamente o 10:00, teda presne v termíne, keď pravidelne zasadá vláda. „Tento fakt je všeobecne známy,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Kiska požiadal plénum Národnej rady Slovenskej republiky, aby mohol v stredu 14. júna pred poslancami vystúpiť so správou o stave republiky. O žiadosti prezidenta informoval dnes v úvode 18. schôdze podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd). Kiska so správou vystúpi pri príležitosti tretieho výročia inaugurácie. Správu predniesol poslancom aj v roku 2015 aj v roku 2016. Inaugurácia prezidenta bola 15. júna 2014.

Viac o téme: SchôdzaBéla BugárAndrej DankoAndrej KiskaNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu