Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Účastníci národného odboja za oslobodenie by mohli mať vyššie príspevky

Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko.
Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po týchto osobách by mohli dostávať vyššie príspevky. V novele zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SNS Anton Hrnko, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák a poslanec Smeru-SD Dušan Čaplovič.

Súčasný príspevok k dôchodku by sa podľa návrhu mal účastníkom národného boja za oslobodenie zvýšiť od 1. novembra o sumu 20 eur mesačne, teda na sumu 40 eur mesačne. Vdovy a vdovci po týchto osobách by mali dostávať o 10 eur mesačne viac, teda 20 eur mesačne. Od 1. januára 2019 by účastníci národného odboja za oslobodenie mali dostávať 70 eur mesačne a vdovy a vdovci po týchto osobách 35 eur mesačne.

Právnu normu poslanci predkladajú s cieľom zlepšiť finančnú situáciu účastníkov národného boja za oslobodenie a vdov a vdovcov po týchto osobách. "Vzhľadom na zásluhy, ako aj vzhľadom na závažné zdravotné a sociálne problémy, ktoré vyplývajú z ich vyššieho veku, je žiaduce zvýšiť ich dávky sociálneho zabezpečenia z dôvodu, že tieto dávky boli priznané už pred dlhším obdobím a nedosahujú dostatočnú úroveň," vysvetľujú predkladatelia.

Viac o téme: Dušan ČaplovičJaroslav PaškaAnton HrnkoTibor Bernaťák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu