Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri rozhodnutí SNS postupovať samostatne by som nehovoril o sklamaní, poznamenal Glváč

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu strany Smer-SD a podpredseda NR SR Martin Glváč by pri rozhodnutí SNS ísť do jesenných krajských volieb samostatne nehovoril o sklamaní. Takéto verdikty sú podľa jeho slov vždy záležitosťou konkrétnej politickej strany a treba ich rešpektovať. Na otázku, prečo sa strany, ktoré na celonárodnej úrovni tvoria koalíciu, nedokázali dohodnúť aspoň v niektorom z krajov, Glváč odvetil, že aj keď je to skôr otázka na SNS, nehľadal by za tým nič mimoriadne. "Pravdepodobne chcú viac prezentovať svoje tváre a komunikovať s voličmi. Verím, že tam, kde to bude vyžadovať situácia, bude SNS presadzovať zodpovedné riešenia," odkázal.

Aj tu podľa Glváča vidieť rozdiel medzi celonárodnou a krajskou politikou. "V parlamentných voľbách nie sú predvolebné koalície frekventovanou záležitosťou, kým v regionálnych voľbách áno. V komunálnej politike zohrávajú väčší význam konkrétne mená osobností než stranícka politika, čo je napokon dané aj odlišnými volebnými systémami. Regionálne voľby sú o vecných riešeniach, nie o ľavicových a pravicových riešeniach," dodal Glváč.

SNS v utorok (30.5.) oznámila, že do jesenných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) pôjde samostatne. V Nitrianskom samosprávnom kraji bude na predsedu kraja kandidovať súčasná podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, v Trenčianskom Silvia Siváková Nemcová a v Žilinskom kraji Ján Mikolaj, niekdajší minister školstva. Ďalších kandidátov strana predstaví v júni. Zatiaľ neschválila kandidátov na predsedov Banskobystrického, Košického, Prešovského, Trnavského a Bratislavského kraja.

"SNS ide do volieb VÚC samostatne, berie tieto voľby ako výzvu a skúšku na politický boj, súčasne ako skúšku našich regionálnych štruktúr," uviedol predseda Andrej Danko. Národniari odmietajú účelovú kandidatúru koalícií v krajoch, a tým "heroizovanie jednotlivcov ako kandidátov do VÚC v samotných regiónoch". Každá politická strana má byť podľa Danka zodpovedná za svoju stranícku politiku. "A s plnou vážnosťou s takýmto postojom pristupujeme," doplnil.

Viac o téme: SNSMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu