Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový riaditeľ protikorupčného odboru: Sulík vyzýva Fica, aby dokázal svoj boj proti korupcii

Robert Fico a Richard Sulík
Robert Fico a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by mal svoj úprimný záujem o potieranie korupcie dokázať štyrmi konkrétnym krokmi. Vyzval ho na to dnes líder opozičnej SaS Richard Sulík.

Ako prvé žiada jednoznačné vyjadrenie premiéra, či sa v rámci kauzy Gorila stretol s Jaroslavom Haščákom v byte na Vazovovej ulici. Po druhé, Sulík požaduje jednoznačné vyjadrenie, či Robert Fico je ten, kto na inkriminovanej nahrávke hovorí o získaní miliónov slovenských korún pre stranu Smer-SD. "Po tretie, odvolá Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra, ktorý je vyšetrovaný pre majetkové podvody. A nakoniec, po štvrté, vysťahuje sa z bytu, o ktorom tvrdí, že je to byt podnikateľa Ladislava Bašternáka," uviedol Sulík. 

Podľa liberálov dnes premiér vyzýva občanov, aby sa nebáli oznamovať korupciu. "Pritom Slovensko nemá problém v tom, že by občania boli ľahostajní, o čom existuje dosť príkladov. Ale existuje aj dosť dôkazov o tom, že na Slovensku existujú ľudia, ktorí na základe kontaktov na politické i policajné špičky získali nezaslúženú imunitu. Orgány činné v trestnom konaní trestnú činnosť týchto ľudí doslova kryjú," tvrdí SaS, podľa ktorej zákon neplatí pre každého a privilegovaným osobám štátna moc zabezpečuje beztrestnosť. "Naopak, nepohodlné osoby, kritici pomerov, ale aj mnohí oznamovatelia korupcie sú vystavení šikanovaniu, vyhrážaniu a vydieraniu," odkázal Sulík.

Takýto selektívny prístup je podľa liberálov v hlbokom rozpore s právnym štátom, zásadami spravodlivosti, demoralizuje celú spoločnosť a vedie k extrémizmu. "Vláda pripravila 15 miliónov eur pre mimovládne organizácie, aby sa zamerali na boj proti korupcii, čo však nie je nič iné ako sofistikovaný úplatok, aby mlčali," dodala SaS.

Protikorupčný odbor na úrade vlády povedie bývalý vyšetrovateľ Kovařík

Robert Fico dnes oznámil, že riaditeľom nového odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR sa stane bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Kovařík. Bývalý šéf Úradu boja proti korupcii sa postaví 1. júna do čela nového odboru, ktorý premiér vytvoril nedávno, keď ho oddelil zo sekcie kontroly Úradu vlády SR a podriadil priamo pod svoju kanceláriu. Fico očakáva, že Kovařík významne posilní nielen odbor, ale aj kredibilitu Úradu vlády SR v tejto oblasti.

"Prichádza človek, ktorý v prvej línii bojoval s korupciou. Nikto nás nemôže obviniť, že vyťahujeme straníckeho kolegu, siahli sme po profesionálovi, absolútnom profesionálovi, ktorý mal dôveru všetkých vládnych garnitúr," vyhlásil premiér. Pripomenul, že Kovařík viedol Úrad boja proti korupcii počas vlády Ivety Radičovej.

Pred novinármi Fico svojmu novému podriadenému povedal, že boj s korupciou považuje za jednu z priorít jeho činnosti. "Budete mať priamu väzbu len na mňa. Nikto vás nebude otravovať so žiadnymi nezmyslami, máte voľné ruky, pustite uzdu fantázii a dôjdite s takými plánmi a návrhmi, ktoré pomôžu v boji proti korupcii," dodal novému šéfovi odboru.

Kovařík vysvetlil, že ponuku prijal, nakoľko pociťuje silný tlak na to, že v tejto oblasti je potrebné mnoho vecí vylepšovať. "Prierezovo protikorupčný boj musí siahať od hora dole. Rád by som komunikoval, rád by som veľa počúval a teším sa na spoluprácu," uviedol s tým, že nový odbor by mal byť impulzom pre všetky ministerstvá, ale aj výkonné pracoviská. Kovařík by sa ale rád rozprával aj s občanmi a neziskovými organizáciami.

Fico: Návrh na zvýšenie ochrany oznamovateľov korupcie predložíme v septembri

Vláda chce pripraviť návrh novely zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti tak, aby sa dostal na septembrovú schôdzu Národnej rady SR. Počas tlačovej konferencie na Úrade vlády to dnes oznámil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Novela má priniesť zvýšenie ochrany oznamovateľov korupcie a povzbudiť ľudí, aby sa nebáli spoločensky nežiaduce správanie nahlasovať. „Bol by som rád, keby sme ho (návrh novely, pozn. TASR) dostali na rokovanie Národnej rady už v septembri,“ uviedol Fico s tým, že na návrhu bude jeho úrad pracovať počas celého leta. Riaditeľa nového odboru prevencie korupcie Petra Kovaříka bude podľa jeho slov inštruovať, aby legislatívny proces nastavil na tento termín.

Zámer posilniť ochranu oznamovateľov korupcie avizuje premiér už dlhšiu dobu. V utorok (30.5.) v rámci seminára o ochrane oznamovateľov korupcie na pôde Úradu vlády uviedol, že na novelizácii zákona sa "začína veľmi intenzívne pracovať“. Slovensko spolupracuje s medzinárodnou organizáciou OECD, ktorá pripravuje audit slovenskej protikorupčnej legislatívy a podnety na jej zlepšenie.

Premiér dnes vysvetlil, že novú legislatívu chce pripraviť uvážlivo. „Nechceme to prehnať. Viete, veľmi ľahko sa dá dať na papier všetko možné, ale chceme, aby tie oprávnenia, ktoré budeme mať na ochranu oznamovateľa, boli aj reálne a boli aj zrealizovateľné,“ povedal. Zákon poskytuje oznamovateľom v súčasnosti predovšetkým ochranu v pracovnoprávnej oblasti. Podľa Fica je potrebné priblížiť postavenie oznamovateľa korupcie postaveniu svedka a poskytnúť mu v rozumnej miere trestnoprávnu ochranu.

„Pri príprave nového zákona, na ktorom pracujeme, pustíme úplne uzdu fantázii a ak sa dohodneme, tak si viem predstaviť, že nielen svedkom, ale aj oznamovateľom závažných prípadov korupcie budeme môcť poskytnúť také inštitúty, ako je nová identita, možno budeme hovoriť o povinných finančných odmenách v prípade, že takáto informácia by sa prejavila do právoplatného odsúdenia konkrétneho človeka a sú tu i ďalšie možnosti, na ktorých pracujeme,“ informoval ministerský predseda.

Zámer zatraktívniť zákon, ktorý ochraňuje oznamovateľov korupcie, premiér oznámil 1. marca po stretnutí s predstaviteľmi mimovládnych organizácií, ktorí sa orientujú na túto oblasť. S mimovládkami sa mal stretnúť na následnej schôdzke, kde mu mali predstaviť ich návrhy na zlepšenie tejto legislatívy. Tá sa doteraz neuskutočnila.

„Dvakrát sa zrušilo plánované stretnutie, neviem o tom, že by sa plánovalo ďalšie,“ uviedol v utorok riaditeľ mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Spolu so šéfkou Aliancie Fair-Play Zuzanou Wienk sa zúčastnili seminára o ochrane oznamovateľov korupcie. „Teraz vidím, že sme dostali pozvanie, časť tej agendy, o ktorej sme hovorili, je už teraz tu na stole. Ako to pôjde ďalej, či s nami, alebo bez nás, netuším,“ doplnil Šípoš.

Viac o téme: KorupciaRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu