Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko má jasnú predstavu o viacrýchlostnej Európe, uviedol Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: TASR / Štefan Puškaš)

BRATISLAVA - Slovensko má jasnú predstavu o viacrýchlostnej Európe, tvrdí to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. V poľskom meste Sopot sa dnes zúčastnil na piatom stretnutí dvanástich ministrov zahraničných vecí, a to krajín Visegrádskej štvorky (V4), Severskej rady a pobaltských štátov. Zasadnutie viedol v mene poľského predsedníctva vo V4 minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski a jeho nórsky partner Brende ako koordinátor skupiny severských a baltických štátov NB8.

Ivan Korčok v rámci diskusie o bezpečnostnej politike zdôraznil dôležitosť správnej interpretácie výsledkov vrcholnej schôdzky krajín NATO, ktorá sa uskutočnila 25. mája v Bruseli. „Na stretnutí boli prijaté rozhodnutia, ktoré netreba bagatelizovať. Ide o boj proti terorizmu a dôraz na dostatočné financovanie výdavkov na obranu. K týmto cieľom sa Slovensko jednoznačne hlási konkrétnymi záväzkami,“ povedal Korčok. V súvislosti so silnými odkazmi americkej administratívy by sme podľa Korčoka mali byť zároveň opatrní vo svojich vyjadreniach, aby sme sa my, Európania, nenechali vtiahnuť do spochybňovania transatlantickej väzby.

„Slovensko je aktívne v debate o viacrýchlostnej Európe. Sme súčasťou eurozóny, ktorej dokončenie nemá alternatívu. To však neznamená, že dávame bianco šek na všetky návrhy, ktoré sme v poslednej dobe počuli. Zároveň sme skeptickí, pokiaľ by sa viacrýchlostná Európa mala realizovať na vybraných oblastiach vnútorného trhu. Budeme vehementne proti úvahám o viacrýchlostnej Európe mimo existujúceho zmluvného rámca EÚ, ktorá by bola tvorená len vybranou uzatvorenou skupinou členských štátov,“ uviedol Korčok.

Viac o téme: Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu