Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Danko neustúpi zo snáh, aby strana mala dostatočný počet členov

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda NR SR a SNS Andrej Danko neustúpi zo snáh, aby strana, ktorá chce kandidovať v parlamentných voľbách, mala dostatočný počet členov s celoslovenským pôsobením, aby mala transparentné nakladanie s majetkom a aby bola zrovnoprávnená súťaž politických strán.

Ako povedal Danko dnes v rozhovore, je dôležité, aby ľudia, ktorí sa chcú politicky angažovať, mohli vstupovať do politických strán. „Dnes máme strany, ktoré neprijímajú členov. Treba presviedčať každého, aj mladých, ktorí demonštrujú, že voľby sú v demokratických štátoch nástrojom na zmenu vlády. Nie sme banánová republika. Demonštrácie a revolúcie, výkriky, obviňovania a kriminalizácie patria do iného storočia a inej vývinovej etapy našej spoločnosti,“ vyhlásil Danko s tým, že v roku 2020 budú voľby a každý sa má právo uchádzať o mandát, ale každý musíme byť rovnoprávny. „Ja i iní kolegovia sa musíme zodpovedať členom v politických stranách,“ povedal.

Nemôže to podľa Danka fungovať tak, že v niektorých politických stranách je možné posielať peniaze blízkym osobám bez toho, aby to mohli občania skontrolovať. „Dnes nemôžete podľa účtovnej závierky vidieť koľko a koho platí. Treba to stransparentňovať. Na základe toho vidíte prepojenia a či človek, ktorý dostal milióny eur od štátu, neposiela ich blízkym osobám. Považujem za nehorázne, že nevieme, kam idú v politických stranách peniaze. Považujem za nehorázne, ak je niekto zabetónovaný bez toho, aby sa musel každé štyri roky postaviť pred snem a zodpovedať sa za politiku strany. Žiaľ, opozičné strany sa do tejto podoby dostali. Štandardná politická strana s mechanizmami a lídrom v spektre na pravo chýba,“ vyhlásil šéf parlamentu.

Podľa Danka je nutné tiež hovoriť o tom, že ak niekto požiada o vstup do strany, malo by mu byť jasne povedané, prečo je odmietnutý. „Strany nie sú spoločnosti, ktoré sa môžu účelovo rozhodovať. Štát im platí za politické procesy a činnosť, takže občan má právo vstúpiť do strany. Strana môže odmietnuť prijatie, ale nemôže to byť pravidlo. Nemôže si strana ako SaS vymýšľať pravidlá a mať priateľov strany a betónovať kádre. Nemôžu si strany vytvárať uzavreté spoločenstvá,“ zdôraznil Danko s tým, že v SNS funguje revízna i kontrolná komisia i obmedzenie nakladania s majetkom. „Keď zlyhám, v strane mi vie každý demokraticky povedať svoj názor. Som často braný na zodpovednosť za konanie ľudí, o ktorých ani neviem. Nemôžem poznať 7 500 ľudí v strane alebo ich manželky,“ konštatoval.

Novinárom Danko odkázal, že keď chcú kritizovať a meniť spoločnosť, nech vstúpia do strany a súťažia o mandát. „Politika nesmie byť o marketingu a dehonestovaní. Stala sa prostriedkom kriminalizácie. Politika nie je divadlo, teátro, vyšetrovanie. V politike má byť odborná diskusia o riešeniach,“ vyhlásil. Danko už pred rokom avizoval, že SNS príde do NR SR s návrhom na zmenu zákona o politických stranách, ktorý by mal napríklad stanoviť minimálny počet členov strany.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu