Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska komisia predĺži mandát Figeľovi ako vyslancovi EÚ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia predĺži mandát Jána Figeľa ako osobitného vyslanca Európskej únie pre podporu náboženskej slobody vo svete o jeden rok. TASR o tom dnes informovala tlačová tajomnícka zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Zuzana Harvanová.

Pripomenula, že od svojho vymenovania v máji 2016 navštívil Figeľ viacero mimoeurópskych krajín vrátane Iraku, Jordánska, Sudánu a Spojených arabských emirátov a zúčastnil sa na mnohých medzinárodných podujatiach a procesoch spojených s podporou náboženskej slobody.

Veľmi aktívne sa zapojil do dialógu so zástupcami vlád a občianskej spoločnosti vrátane náboženských a mimovládnych aktérov. "Sloboda svedomia, náboženstva a presvedčenia je prejavom úcty k dôstojnosti každého človeka. Dnes je však odopieraná alebo obmedzovaná v živote až troch štvrtín svetovej populácie. Prenasledovaných ľudí pribúda a potrebujú podporu zo strany slobodných krajín. Občania, no hlavne verejní činitelia EÚ a Slovenska môžu svojím konaním ovplyvniť vývoj vo svete i osudy prenasledovaných ľudí. Je to aj naša zodpovednosť," uviedol v tejto súvislosti Figeľ.

Ján Figeľ bude ako osobitný vyslanec EÚ pre podporu náboženskej slobody vo svete aj naďalej vystupovať ako osobitný poradca komisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu s cieľom podporovať väčšiu informovanosť o slobode náboženského vyznania v rámci programu rozvojovej spolupráce.

Viac o téme: Ján FigeľEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu