Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sme konfrontovaní s extrémistickými náladami, musíme ich odmietnuť, tvrdí Plavčan

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Tragické osudy miliónov Židov v Európe, vrátane Slovenska, nesmú zostať nikdy zabudnuté a mali by sme si ich neustále pripomínať ako memento, kam až môže zájsť totalitná ideológia a ľudská nenávisť.

Aj dnes sme konfrontovaní s extrémistickými náladami a myšlienkami a musíme ich jasne odmietnuť. Pri návšteve Múzea židovskej kultúry a pamätníka významného židovského rabína Chatama Sofera v Bratislave to v stredu 10. mája povedal minister školstva Peter Plavčan. Stanovisko ministra poskytol komunikačný odbor ministerstva školstva.

Plavčan uviedol, že v našej spoločnosti sa objavuje mnoho prejavov extrémizmu a preto je dôležité hovoriť o holokauste. Zopakoval, že najväčším problémom je, že extrémizmus sa tvári ako vlastenectvo, ale vlastenectvom v žiadnom prípade nie je. „Musíme docieliť, aby mladí ľudia mali kritické myslenie, ktoré im pomôže rozoznať pravdu od klamstiev. Z minulosti sa musíme jednoducho poučiť, a to aj tak, že si takéto udalosti budeme neustále pripomínať,“ uviedol Plavčan.

Minister školstva s riaditeľom múzea Pavlom Mešťanom tiež diskutoval o možnostiach využitia publikácií múzea pri výučbe témy holokaustu. V uplynulých dňoch sme si pripomínali nielen výročie ukončenia 2. svetovej vojny, ale pred niekoľkými týždňami sa konali tiež pietne akty k 75. výročiu začiatku deportácií židovských občanov zo Slovenska.

Viac o téme: SNSPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu