Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V európskej spoločnosti prevláda dešpekt voči EÚ, vyhlásil Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európa je priestor, kde sa najlepšie žije a priestor, ktorý sa môže oprieť o vynikajúce výsledky. Napriek tomu si musíme povedať, že v európskej spoločnosti prevláda dešpekt voči EÚ, k autoritám a prevláda príklon k lacným extrémnym a populistickým riešeniam. Počas konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ na pôde Bratislavského hradu to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Postavme si teda otázku, či robíme dosť, či robíme, čo môžeme. Spoločne by sme mohli urobiť celý zoznam významných aktivít, ktorý ponúkame verejnosti. Otázka je, či nám ľudia rozumejú o čom hovoríme, ale aktivít je obrovské množstvo," povedal. Delegátov sa Fico pýtal, či odpovede a aktivity lídrov sú dostatočné. "Či neponúkame európskej verejnosti len akési šablónovité riešenia. Nezlenivela trošku EÚ? Nezamilovala sa Únia do seba?" pýtal sa.

Podľa Fica všetci so závisťou pozeráme na čínskych investorov, ktorí na čo v Európe ukážu prstom, to si dokážu kúpiť. "Možno o pár okamihov zistíme, že sú tu iné regióny na svete, ktoré sú lepšie z hľadiska konkurencie, ako EÚ. Nestrácame autoritu, ak nie sme schopní prijímať spoločné stanoviská v zásadných otázkach? Pýtam sa, či nestrácame autoritu aj preto, že nemáme na zahranično-politické otázky rovnaké názory?" vyhlásil.

Robert Fico preto vidí budúcnosť EÚ najmä v hlbšom vzájomnom rešpekte členských štátov. "V dokumentoch, ktoré prijímame, nám chýba duch európanstva. Často ide o zbierku individuálnych záujmov členských štátov. Ale niet lepšieho životného priestoru ako EÚ," myslí si. Slovenský premiér tvrdí, že jeho úlohou nikdy nebolo poučovať.

"Vždy som rešpektoval iný názor a tradície. Prosím, poďme túto rozmanitosť využiť na to, aby sa do nášho života opäť vrátil európsky duch. Ak sa budeme k veciam stavať suverénne a autenticky a ľudia nám budú rozumieť, neobávam sa o budúcnosť EÚ," dodal Fico.

Viac o téme: Robert FicoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu